El Consell Comarcal del Pla de l'Estany homenatja el restaurant Ca l'Arpa, el sommelier Ferran Vila i els productors Mas Auró i Baronia de Vilademuls per la seva trajectòria basada en la promoció econòmica del territori
01, de setembre 2017 15:21

El Consell Comarcal del Pla de l’Estany vol reconèixer la tasca dels professionals amb una trajectòria basada en la promoció econòmica de la comarca. Per això, avui, divendres, ha  celebrat a la sala de plens de l’entitat un acte d’homenatge encapçalat pel seu president, Jordi Xargay, i per la consellera de Promoció Econòmica i Turisme, Joana Vilà, amb l’objectiu de posar en valor la feina feta pels premiats en cadascuna de les seves activitats i reconèixer la tasca professional dels emprenedors que engeguen els seus projectes empresarials des del territori i per al territori. En aquesta ocasió, els premiats han estat l’hotel restaurant Ca l’Arpa, de Banyoles; el sommelier Ferran Vila, del restaurant La Banyeta, de Palol de Revardit; Olis Mas Auró, d’Esponellà, i el celler Baronia de Vilademuls.

En l’homenatge, “íntim però molt emotiu”, Xargay ha felicitat els guardonats i ha explicat que aquest és un acte senzill amb el qual “volem reconèixer la tasca dels emprenedors i les empreses arrelades a la comarca que basen la seva trajectòria professional en la promoció dels productes de la terra i en l’impuls de l’economia del territori”. “Aquests emprenedors representen un actiu important pel Pla de l’Estany, ja que permeten donar valor afegit als productes locals, i són un reflex del patrimoni cultural, gastronòmic i de la tradició de la comarca”, hi ha afegit Xargay. El Consell Comarcal de Pla de l’Estany ha fet entrega dels premis, unes escultures de l’artista banyolí Jordi Bosch Barraca, “amb la voluntat ferma de potenciar i posar en valor la gent que treballa des del territori i pel territori”.

En l’acte també hi ha participat el periodista gastronòmic Salvador Garcia-Arbós, que ha volgut destacar la rellevància dels actius culinaris de la comarca i la tasca tan important que duen a terme tan cuiners com productors per al desenvolupament i la promoció de la gastronomia del territori. En aquest sentit, Salvador Garcia ha explicat que a banda de grans restauradors, “al Pla de l’Estany hi ha petits productors que ho fan molt bé”. “Gràcies a herois i gent valenta com vosaltres s’ha recuperat l’oli i el vi en aquest territori”, ha comentat.

Després d’exaltar la tradició culinària de la comarca, “a la qual només li manca el mar”, i repassar la trajectòria dels premiats, Salvador Garcia ha acabat la seva presentació reivindicant alguns productes propis del Pla de l’Estany, “que no podem deixar de reivindicar mai” com  ara la tortada, “a la qual Pere Arpa ha tunejat i ha fet evolucionar”, els fesols menuts o “banyolins”, la mel de Crespià, les carbasses d’Esponellà o les maduixes de Sant Miquel.

En el moment de recollir els premis de la mà del president Jordi Xargay i de la consellera Joana Vilà, els quatre guardonats han volgut donar les gràcies al Consell Comarcal per aquesta iniciativa i agrair molt sincerament el reconeixement. “Tots els reconeixements són benvinguts i especials, però aquest ho és especialment perquè és un reconeixement que ve de casa”, ha manifestat Pere Arpa, propietari i xef del restaurant Ca l’Arpa.

Per la seva banda, Ferran Vila, sommelier del restaurant La Banyeta, de Palol de Revardit, ha explicat que aquest premi demostra que “a casa hi tenim molts productes que no cal que anem a buscar a fora”, i també ha aprofitat l’acte per reivindicar la figura del cambrer de vins.

Per la seva banda, Enric Múrio, propietari de Mas Auró, d’Esponellà, ha subratllat que aquest reconeixement posa en valor quatre empreses que “són el resultat de projectes familiars i personals”, i Quim Reig, del celler Baronia de Vilademuls, ha tancat la ronda d’agraïments fent un apunt històric sobre l’origen de Parets d’Empordà, el petit poble situat al municipi de Vilademuls on creixen les vinyes de la seva finca.

 

Hotel Restaurant Ca l’Arpa

Fa un any, aproximadament, el restaurant Ca l’Arpa va tornar a ingressar a la llista exclusiva d’establiments distingits amb estrella Michelin, després de perdre-la en l’edició anterior. En els seus plats, Pere Arpa, xef i propietari de l’establiment, reivindica la cuina de proximitat i els productes de la zona, amb una elaboració no excessivament tècnica que posa tot el protagonisme en la qualitat de la matèria primera. A la carta s’hi troben, sobretot, productes de temporada, en plats típics com la tortada d’ametlles de Banyoles, el colomí i una àmplia varietat d’aus, i també les verdures, el peix de la Costa Brava, els bolets o d’altres ingredients de les comarques gironines. A Ca l’Arpa s’hi fa una cuina casolana que busca emocionar, que s’instal·la en la tradició i en la cultura culinària catalana des del moment actual i amb unes concepcions contemporànies amb l’objectiu de recuperar l’esperit de les antigues fondes familiars.

 

Ferran Vila, sommelier

El sommelier del restaurant La Banyeta, de Palol de Revardit, va quedar fa poc més d’un mes finalista com a Millor Sommelier de Catalunya, competint al costat de Robert Tetas i Audrey Doré, del Celler de Can Roca, que va ser qui va guanyar finalment el concurs. Però aquesta no és la primera vegada que Vila opta a un reconeixement com a sommelier. L’any 2009 va participar per primera vegada al Campionat d’Espanya de Sommeliers, Trofeu Custodio López Zamarra, on va quedar segon. I el 2006 va aconseguir la tercera posició de Catalunya en el campionat de l’Associació Espanyola de Sommeliers. També ha participat en altres concursos a La Rioja o Màlaga, entre d’altres.

A més de sommelier del restaurant La Banyeta, que regenta al costat del seu germà Jaume, que n’és el xef, Ferran Vila és el president del Grup Gastronòmic del Pla de l’Estany i director del festival The Gin & Tonic Experience que se celebra cada any al Casino Peralada.

Una altra faceta de Ferran Vila és la de productor de cervesa artesana. En aquest sentit, el 2008 va impulsar la creació de la cervesa artesana L’Atlètica de Banyoles, per ajudar a finançar l’Atlètic Club Banyoles. I posteriorment, va decidir crear la seva pròpia cervesa per a La Banyeta: la FK1, que té un tiratge anual d’uns 500 litres, que representen unes 1.500 ampolles. Vila produeix també vi,  cava i vermut.

 

Mas Auró

Un altre dels premiats és Mas Auró, que produeix artesanalment oli d’oliva verge extra a Esponellà. La finca disposa d’un molí propi i més de 2.000 oliveres de 4 varietats diferents, i també cultiva oliveres centenàries de la varietat Argudell a Sant Climent i a Espolla. Fa poc més d’un any, dos dels olis que produeix van ser premiats amb medalles d’or en concursos internacionals a Londres, Japó i Nova York. Es tracta, concretament, de l’oli Gironis, amb Denominació d’Origen de l’Empordà, que va guanyar la medalla d’or a Nova York, i de l’oli XVEE, que va guanyar la medalla d’or a Londres i el Japó.

A les regnes de l’empresa hi ha Enric Múrio i la seva dona, Carme Salvadó, que dirigeixen un equip familiar compromès amb la natura, el paisatge i la qualitat. Aquest compromís els obliga a evolucionar constantment renovant les tècniques de producció a través del coneixement. Actualment, Mas Auró està aplicant els conceptes més moderns del conreu ecològic i de regeneració del sòl als seus camps.


Celler Baronia de Vilademuls

Situat al nucli de Parets d’Empordà, el celler Baronia de Vilademuls elabora de forma artesanal un vi negre envellit d’alta qualitat, sense additius ni productes químics, amb varietat de garnatxa negra, cabernet sauvignon i ull de llebre, de la DO Catalunya. Precisament per aquest vi negre de criança de 2012, el celler va rebre l’abril passat la medalla d’argent en el XXII Concurs de Vins i Caves de Catalunya Girovi-17, organitzat per l’associació de mestres tastavins i cellerers de Catalunya.

Arxiu