Mapa de la web

Contacte


  
  Les àrees : Medi Ambient
Medi Ambient

Àrea de Medi Ambient

El Pla de l’Estany és una comarca amb uns alts valors naturals que cal preservar i donar a conèixer.

Les especials característiques de la nostra comarca fan que el Consell Comarcal del Pla de l’Estany promogui la intervenció de la seva Àrea de Medi Ambient en diversos àmbits de la gestió i dels serveis ambientals a la comarca.

L’activitat de l’Àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal del Pla de l’Estany s’exerceix en els següents àmbits:

- Gestió de la recollida de residus sòlids municipals a la comarca (recollida de rebuig, recollida selectiva, recollida comercial)
- Gestió del sistema de sanejament d’aigües residuals (depuradores, autoritzacions i control d’abocaments a xarxa de sanejament)
- Gestió del dipòsit controlat de residus comarcal
- Gestió de la deixalleria comarcal (fixa i mòbil)
- Gestió dels serveis de recollida de restes de poda i de voluminosos (trastos)
- Gosseres comarcals
- Educació ambiental
- Assessorament a ajuntaments, empreses i particulars sobre temes mediambientals
- Informes d’Activitats
- Participació en programes i activitats promogudes per altres administracions (ajuntaments, Generalitat, etc).

El Consell Comarcal del Pla de l’Estany, regula a través d’Ordenances i Reglaments la gestió dels residus i de les aigües residuals dins el seu àmbit geogràfic.

Notícies de l'àrea
Gran participació a l'activitat de neteja de l'Estany dins l'European Clean Up Day - dimarts, 13 / maig / 2014

El passat 10 de maig es va celebrar l’European Clean Up Day en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus.

L’Agència de Residus de Catalunya va promoure la celebració d’aquesta jornada que consisteix en l’organització de neteges als espais naturals.

Aquesta acció té un alt potencial de sensibilització per la ciutadania, en ser una bona oportunitat per visualitzar de forma directa l’efecte dels comportaments incívics.
 
El Consell Comarcal del Pla de l’Estany va organitzar l’activitat de neteja a l’Estany de Banyoles amb la col·laboració de diverses entitats; LIMNOS - Associació de Defensa del Patrimoni Natural del Pla de l’Estany va coordinar l’activitat a la qual s’hi van afegir el Club Natació Banyoles, l’Escola de Natura de Banyoles, el punt de voluntariat de l’Àrea de Benestar Social del Consell Comarcal, el Consorci de l’Estany i l’Ajuntament de Banyoles.
 
A l’activitat hi van participar 40 persones, 22 de les quals eren menors, es va netejar una superfície de 6 hectàrees i 1,8 km lineals d'Estany i es van recollir 16 bosses d'escombraries. 
S'estima que el 90% dels residus recollits eren plàstics, ampolles d’aigua en la seva major part, un 5% metall/ferralla, un 2% vidre, un 1 % paper/cartró i altres un 2% (coixí, sandàlia, ...). 
 
L’activitat es va iniciar a les 10 del matí al Club Natació Banyoles i es va arribar fins a la torre d’arribada del rem. Els residus recollits es van classificar i portar directament a la deixalleria comarcal de Puigpalter.
 
 
Podeu trobar més fotografies a https://www.facebook.com/separes
 més ...

Netegem l'Estany. Acció Europea de neteja d'espais naturals dins la setmana de la prevenció de resid - dimecres, 23 / abril / 2014

 

L’Agència de Residus de Catalunya promou la celebració el proper 10 de maig, dins la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, de l'European Clean Up Day, que consisteix en l’organització de jornades de neteja als espais naturals.

Aquesta acció té un alt potencial de sensibilització per la ciutadania, en ser una bona oportunitat per visualitzar de forma directa l’efecte dels comportaments incívics.

És per aquest motiu que el Consell Comarcal del Pla de l’Estany s’hi ha adherit per dur a terme una acció de neteja de les ribes de l’Estany i voltants el dissabte 10 de maig de les 10 del matí fins a la 1 del migdia. Per realitzar aquesta activitat es compta amb la col•laboració de LIMNOS - Associació de Defensa del Patrimoni Natural del Pla de l’Estany. Es calcula que hi participaran una quinzena de persones.

Els residus que es recullin es portaran directament a la deixalleria comarcal de Puigpalter on es triaran.

Nom de l'activitat: Netegem l'Estany
Dia: 10/05/2014
Hora inici: 10:00 - Hora fi: 13:00
Lloc de neteja: Estany de Banyoles
Punt de trobada: Davant el Club Natació Banyoles Adreça: Passeig Gaudí, 3
Municipi: BANYOLES

Inscripció Voluntaris: mediambient.xavi@plaestany.cat; limnos@limnos.org; 972 573550

Web: www.plaestany.cat

Informació complementaria: Dur calçat còmode, gorra, crema solar
http://www.arc.cat/webarc/jsp/cud/ca/llistat.jsf#96

Organitza: Consell Comarcal del Pla de l’Estany
Col·labora: LIMNOS, Ajuntament de Banyoles i Consorci de l’Estany

Cartell

 més ...

Disponible la memòria de recollida de residus de l'any 2013 - dijous, 13 / març / 2014

 

Durant l’any 2013 el Consell Comarcal del Pla de l’Estany ha recollit selectivament un 36,3% de tots els residus municipals generats a la comarca.

Aquest any 2013 s'ha constatat una important davallada de la població a la comarca del 2,1 % i la davallada de residus municipals ha estat del 2,8%. Per 9è any consecutiu s'ha vist reduït el nombre total de residus municipals que entren a l'abocador en un 0,7% respecte l'any anterior. Tan és així que el 2013 van entrar a l'abocador aproximadament la mateixa quantitat de residus que entravem el 1989, any en què va entrar en funcionament l'abocador, provinents dels municipis de la comarca.

Malgrat disminuir any rere any la quantitat de residus destinats a l'abocador la recollida selectiva també pateix un retrocés important, 6,4% respecte l'any anterior. Aquest retrocés ve degut en gran part a la disminució de les tones recollides a la deixalleria; fustes, runes i ferralla sobretot, residus pels quals ja existeixen altres vies de gestió a través de gestors autoritzats per a activitats industrials i que ja no es permet la seva entrada quan prové d'activitats.

És així com l'any 2013 el Pla de l'Estany es troba a nivells de generació per càpita d'1,24 kg x hab. i any, iguals que els de 1995. 

Tipus

Contenidors

N. de contenidors

Tones recollides

Variació*

Vidre

   

235

632,10

-4,2 %

Envasos

   

238

554,98

-5,3 %

Paper i Cartró

   

231

622,96

-0,7 %

Cartró comercial

-

293,60

4,9 %

FORM domèstica

259

872,33

-3,8 %

FORM comercial

126

382,79

-8,8 %

Rebuig comercial

209

1.033,51

-4,5 %

Rebuig domèstic

592

7.986,59

-0,2 %
Residu verd (en contenidors al carrer) 67 926,60 9,3 %

Deixalleria i Altres (voluminosos, fustes i poda ajuntaments)

 

-

848,56

-26,8 %

TOTAL

 

 

14.154,02

-2,8 %

* respecte l’any 2012

Memòria any 2013...

 més ...

Nous horaris i calendari del servei de deixalleria fixa i mòbil al Pla de l'Estany - dimarts, 25 / febrer / 2014

Per l’any 2014 s’ha previst modificar els horaris i calendaris dels serveis de deixalleria fixa i mòbil que gestiona el Consell Comarcal al Pla de l’Estany.

 
Recordeu que podeu trobar més informació d’aquest i altres serveis a www.plaestany.cat o bé trucant al 972 58 18 58
 més ...

RECICLA L'OLI. NO EL LLENCIS PER L'AIGÜERA!! - dijous, 4 / abril / 2013

El Consell Comarcal ha iniciat una campanya de recollida d'oli domèstic els dimecres al punt informatiu sobre la recollida selectiva al mercat de Banyoles. El COIET s'encarregarà de recollir l'oli de cuina que portin els ciutadans i dur-lo fins a la deixalleria per tal que s'en faci el reciclatge oportú. Ens hi podreu trobar al mercat a partir del dia 3 d'abril cada dimecres de 9 a 12:30 al C/ Àngel Guimerà.

RECICLA L'OLI. NO EL LLENCIS PER L'AIGÜERA!!
 
Reciclatge Oli
 més ...

Taller de compostatge casolà - 27 d'octubre de 2012 - dimarts, 16 / octubre / 2012

Com ve fent aquests darrers anys, el Consell Comarcal del Pla de l’Estany organitza, en el marc de la Campanya per a la recollida selectiva de matèria orgànica, un TALLER DE COMPOSTATGE CASOLÀ.

 
Reduir la quantitat de deixalles i reciclar les restes orgàniques que generem a casa per produir compost no és gens difícil, animeu-vos a participar-hi. Us donarem les orientacions necessàries per començar i, si ja esteu compostant us aconsellarem i resoldrem els dubtes que tingueu.
 
Enguany ja hi ha 482 famílies al Pla de l’Estany que fan compostatge casolà dels residus orgànics de la cuina i el jardí.
 
Què s’explicarà en aquest taller: què és el compostatge, com funciona, quina utilitat té, quins paràmetres hem de tenir en compte a l’hora de realitzar compost... , quins beneficis té el compost , com podem fer-lo, quin és el seu maneig...
 
Desenvolupament del taller: Presentació, xerrada, casos pràctics, mostres de tipus de compost i conclusions.
 
A qui es dirigeix: a tots els habitants dels municipis de la comarca interessats en participar a la campanya de compostatge casolà.
 
TALLER         • Dissabte 27 d’octubre
 
HORA: 11:30h (durada 50 min aprox.) 
 
Lloc: Museu Darder–Espai d’Interpretació de l’Estany. Pça. dels Estudis, 2 Banyoles.
 
*Les places són limitades per a cada sessió. L’assistència és gratuïta
 
*Cal fer la inscripció prèvia i el pagament del compostador, en el cas que se’n vulgui un, adreçant-se a l’Àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal (Can Puig de La Bellacasa) de dilluns a divendres de 9 del matí a 2 de la tarda. 
 
*El Consell Comarcal del Pla de l’Estany facilitarà els compostadors a les persones interessades el mateix dia del taller.
 més ...

Formularis i sol.licituds
 TítolData de modificacióPes 
Declaració de residus comercials07/08/200761,50 KBDescarrega

Reglaments i ordenances
 TítolData de modificacióPes 
Ordenança comarcal de residus05/10/200692,27 KBDescarrega

Campanyes
Contacta amb l'àrea

 
 
     Disgrafic.com Avís Legal