08, juny 2015 08:21
Aquest dissabte al migdia s’ha celebrat l’acte commemoratiu del 20è aniversari del Centre Ocupacional i Especial (COIET) del Pla de l’Estany. L’acte ha aplegat unes 300 persones, entre usuaris i familiars, empreses col•laboradores, tècnics i representants polítics de tots els municipis de la comarca, encapçalats pel president del Consell Comarcal, Jordi Xargay. A la trobada també hi ha assistit la directora dels serveis territorials del departament de Benestar Social i Família de la Generalitat a Girona, Montserrat Roura.

La directora del centre, Pilar Planas, ha assenyalat que “des del COIET ha estat una constant treballar per donar els suports més adequats a cada persona, per així millorar la seva autonomia i la seva integració en l’entorn familiar, social i laboral i de retruc millorar també la qualitat de vida de les famílies”.

El president del Consell, Jordi Xargay, ha recordat que “aquest servei, que en principi s’adreçava principalment a persones amb discapacitat intel•lectual, s’ha sabut adaptar a les circumstàncies, a les persones i als temps. Ben aviat es va contactar amb el teixit empresarial i amb les administracions de la comarca, i el 1998 es va posar en marxa el Centre Especial de Treball, i es van contractar els primers treballadors amb discapacitat per a realitzar manteniment de jardins, parcs urbans i neteja de carrers. Durant aquests anys el centre ha anat creixent a mesura que ha anat creixent la demanda de serveis, tant del centre especial de treball com del centre ocupacional”.

Ha afegit que “va ser l’any 2008 quant es va fer l’ampliació més important d’aquests vint anys, doblant la superfície existent i millorant substancialment la qualitat del servei. Amb la construcció del nou centre ocupacional es va disposar d’espais més adequats per atendre el nombre creixent d’usuaris.  I tot, sempre, amb el decidit suport del Consell Comarcal i de tots els ajuntaments del Pla de l’Estany. El COIET es va posar en marxa perquè ningú de la nostra comarca es quedés enrere, per trencar barreres, perquè les persones amb discapacitat fossin membres de ple dret d’una societat cada vegada més complexa, perquè tothom se sentís considerat i reconegut. Aquesta ha estat una motivació que vint anys després continua plenament vigent”.

El COIET, la gestió del qual depèn del Consell Comarcal del Pla de l'Estany, treballa per la inserció sociolaboral i la millora de l’autonomia personal i de qualitat de les persones amb discapacitat de la comarca i de les seves famílies, impulsant, creant i gestionant serveis laborals i assistencials, a més d'altres activitats.

Presta serveis, entre altres, a l’àrea de Medi Ambient com l’atenció a la deixalleria, l’entrada a l’abocador i la recollida del residu verd. També treballa en l’àmbit dels manipulats industrials complementaris i en el de la neteja d’interiors. Aquest any s’han externalitzat la gestió del menjador i la distribució d’àpats a domicili per tal de millorar el resultat econòmic gràcies al fet que el concessionari pot optimitzar la gestió de compres.