El Consell Comarcal del Pla de l’Estany presenta el nou llibret conjunt de rutes de senderisme, bicicleta i BTT de la comarca i els 37 mapes turístics municipals
02, novembre 2017 13:21

L’àrea de Promoció Econòmica i Turisme del Consell Comarcal del Pla de l’Estany acaba de publicar un nou llibret conjunt de rutes de senderisme, bicicleta i BTT de la comarca, que s’afegeix a l’oferta de publicacions turístiques relacionades amb l’esport i la natura de l’entitat. La publicació, de la qual se n’han editat 3.000 exemplars, inclou 19 rutes de senderisme, que sumen en total 200 quilòmetres de camins, aptes per a tots els públics, des de la Volta a l’Estany, ideal per a famílies, fins a la ruta del Refugi dels Emboscats, per als més aventurers, i 12 per fer en bicicleta i BTT, que recorren 250 quilòmetres de pistes, de tots els nivells: des de les verdes, les més fàcils, com la Volta pel Pla de Martís, fins a les negres, les més difícils, com la de Briolf a Guixeres.

L’any 1998 el Consell Comarcal va editar Rutes a peu, un fullet de cinc itineraris de senderisme per la comarca que discorren pels municipis de Sant Miquel de Campmajor, Camós, Banyoles, Esponellà i Vilademuls. L’any 2003, a aquesta proposta es van afegir les rutes a peu Soldats de Salamina, inspirades en la novel·la homònima de l’escriptor Javier Cercas, que permeten conèixer els espais per on va transcórrer el conflicte bèl·lic de la Guerra Civil, a la rereguarda dels enfrontaments entre els bàndols republicà i franquista, i on la ficció del llibre situa les vicissituds del falangista Rafael Sánchez Mazas i els seus “amics del bosc”.

Aquesta oferta es va ampliar el 2004 amb la incorporació d’una xarxa de trajectes per fer en BTT, que constava de 10 rutes que recorren la comarca, creuant gairebé tots els municipis. Aquest fullet, editat amb el suport i la coordinació de Turisme de Catalunya, incloïa també tres rutes d’enllaç amb la comarca del Gironès, que tenen com a principal atractiu el desnivell per arribar a pics com Rocacorba.

Així doncs, aquest 2017, amb l’objectiu de millorar i ampliar l’oferta de senderisme i cicloturisme en una comarca com el Pla de l’Estany en què el màxim reclam turístic és l’esport i la natura, el Consell Comarcal ha editat un llibret conjunt que recull totes les rutes existents. El llibret aplega set noves rutes, de creació recent, entre les quals n’hi ha algunes que ja estaven senyalitzades en el territori per part dels ajuntaments corresponents i d’altres que són de nova senyalització; recupera tres de les cinc propostes de l’antic fullet de rutes a peu; manté les tres de Soldats de Salamina, i afegeix les rutes PR-C120, que va a Rocacorba, i la quarta etapa del GR 1 que passa per la comarca.

Pel que fa a l’oferta de cicloturisme, la publicació recull les rutes en BTT homologades per Turisme de Catalunya, que estan perfectament senyalitzades sobre el territori, i com a novetat incorpora la ruta de Rocacorba i la nova ruta del carril bici que connecta diversos municipis de la comarca.

Totes les rutes disposen d’un mapa i les dades sobre la seva dificultat, distància, durada, desnivell (en el cas de les rutes en bicicleta i/o BTT), senyalització i sortida, a més de la descripció i els punts d’interès. A més,  inclou també un codi QR que permet visualitzar, descarregar, imprimir i compartir el mapa de la ruta.


Mapes turístics. L’àrea de Promoció i Turisme del Consell Comarcal del Pla de l’Estany ha elaborat també 37 mapes turístics, de grans dimensions, per instal·lar en cadascun dels municipis de la comarca. Concretament, ja s’han instal·lat 32 mapes: 2 a Banyoles, a La Muralla i a la Plaça de les Monges; 2 a Camós, a la Plaça de l’Ajuntament i al trencant de la carretera de Corts; 3 a Cornellà del Terri, davant l’Ajuntament, davant la llar d’infants de la carretera a Banyoles, i a la rotonda de la zona industrial; 3 a Esponellà, davant l’Ajuntament, a Centenys i a Vilert; 2 a Fontcoberta, al pavelló de Melianta i a la Plaça Major de Vilavenut; 3 a Porqueres, a l’aparcament del Bosc de Can Ginebreda, al Camp de Futbol de Porqueres i al Polígon Industrial (Via Verda), 2 a Palol de Revardit, al Pavelló i a la pista de bàsquet del veïnat de la Beguda; 2 a Sant Miquel de Campmajor, a l’aparcament de la bàscula i al trencant de Pujarnol; 2 a Serinyà, a la Plaça de l’Església i a l’aparcament de les Coves Prehistòriques de Serinyà, i 11 a Vilademuls, a Orfes, Vilademí, Sant Esteve de Guialbes, Terradelles, Galliners, Ollers, Parets d’Empordà, Vilademuls, Vilamarí, Vilafreser i el Veïnat d’Olives.

Aquests mapes, muntats sobre un suport amb base d’alumini i fets amb vinil polimèric i laminat, de 90 x 90 centímetres, tenen l’objectiu d’ajudar el visitant a situar sobre el territori els punts d’interès turístic, culturals, paisatgístics i patrimonials, els serveis d’allotjament i restauració i oferta complementària.