El 7è Cicle de Cinema per la Inclusió Social del Consell Comarcal del Pla de l'Estany arrenca avui a Banyoles amb el títol "Refugiats. En primera persona"
14, novembre 2017 18:09

La guerra de Síria ha provocat la fugida de 4,8 milions de persones, la crisi de refugiats més greu de la Segona Guerra Mundial. Aquestes persones han viscut experiències traumàtiques difícils de superar: una guerra civil, els bombardejos, la destrucció de ciutats i, en el pitjor dels casos, la mort de familiars i amics. Fugen deixant enrere la seva llar, els vincles i la seva comunitat, sense saber on aniran ni com sobreviuran. En arribar al nou país, a més de la dificultat d’integrar-se a una nova societat en molts casos hostil i començar de zero una nova vida, han d’enfrontar-se a la dificultat de superar el trauma viscut.

Aquest tema és el que centrarà la setena edició del Cicle de Cinema per la Inclusió Social, organitzat per l’àrea de Benestar Social del Consell Comarcal del Pla de l’Estany, que arrenca avui a Banyoles, amb el títol Refugiats. En primera persona. El cicle, d’entrada gratuïta, consta de tres pel·lícules documentals que mostren històries reals de vida, i cada sessió serà presentada per persones que han viscut d’una manera o altra la crisi de refugiats.

Encetarà el cicle, avui, a les 9 del vespre, a l’Auditori Ateneu de Banyoles, la projecció de la pel·lícula Watani: My Homeland, nominada als premis Oscar 2017, dirigida per Marcel Mettelsiefen, que hi explica la seva experiència seguint durant 3 anys la fugida d’una família.

El cicle continuarà el proper dimarts 21 de novembre, també a les 9 del vespre, al Museu Darder de Banyoles, amb la projecció de Nacido en Siria, dirigida per Hernán Zin, que narra el periple dels refugiats sirians des del punt de vista dels nens que viuen aquest calvari. Descobrirem que arribar al seu destí és només el començament d’una nova odissea: la de la integració en una terra nova i, en molts casos, hostil.

Clourà el cicle, el dimarts 28 de novembre, a les 9 del vespre, al Museu Darder de Banyoles, District Zero, dirigida per Pablo Iraburu, Pablo Tosco i Jorge Ferández, que narra la història de Maamun Al-Wadi, un sirià del camp de refugiats de Zaatari (Jordània), que té una botigueta de reparació de mòbils.