El servei d'àpats a domicili que ofereix Benestar Social del Pla de l'Estany canvia els envasos de plàstic per material biodegradable
28, d’agost 2018 15:01

Fins ara, el material utilitzat era plàstic del tipus PET alimentari i servia per envasar els aliments del menú a domicili per l’empresa BO I SA, que actualment presta el servei de càtering a Benestar Social del Pla de l’Estany.

Cada menú consta d’un mínim de 3 barquetes de plàstic, una per al primer plat, una per al segon, per l’amanida i en algunes ocasions també per a les postres. Comptant 3,25 barquetes per menú, amb una mitjana de 249 serveis anuals, i unes 30 persones que diàriament reben el servei a domicili, es gasten unes 24.277 barquetes per any. En total, durant aquests 4 anys, s’han consumit unes 97.110 barquetes que han generat uns 1.651 quilos de residus de plàstic.

L’envàs biodegradable i compostable que ha començat a utilitzar-se, està elaborat a partir de materials naturals d’origen vegetal com la canya de sucre, el midó de blat de moro, fècula de patata, etc... provinents de cultius de producció sostenible. Les barquetes de canya de sucre, de color blanc, aguanten des de -20 graus Centígrads fins a 220. Es poden congelar i escalfar al microones o forn convencional. Les tapes, son transparents i tenen el mateix aspecte que les de plàstic, però estan fetes de midó de blat de moro (PLA) aguanten una temperatura màxima de 40 graus. No poden anar al microones o forn i s’utilitzen per les amanides o com a tapa de les barquetes.

Amb els envasos biodegradables/compostables no es generen cap tipus de residu i es poden llençar al contenidor marró de la matèria orgànica i en 4 anys podran generar uns 1.748 kg de compost que podran servir de fertilitzant. A més, de l’estalvi de 1.651 kg de residus de plàstic en aquests 4 anys.

Amb aquest canvi es vol contribuir a la preservació de l’entorn i disminuir el consum d’envasos provinents del petroli.