Xerrada Cultural sobre la poliomielitis al museu Darder de Banyoles
08, octubre 2018 15:19

Juli Sellés, fundador d’Associats de Pòlio i Post-Pòlio a Catalunya (APPCAT) donarà una conferència el dijous 11 d’octubre a les 17:00h a la Sala d’Actes del Museu Darder. L’esdeveniment està organitzat per l’Associació del Casal de Gent Gran de Banyoles i l’Ajuntament de Banyoles.

 

En la xerrada Juli Sellés explica la història d’aquest virus. Va ser a l’antic Egipte, al segle XIV aC., on van aparèixer les primeres referències a aquesta malaltia. Però no va ser fins l’any 1954 quan Jonas Salk  va aconseguir obtenir una vacuna segura i eficaç, a més va decidir no patentar-la per així difondre-la lliurement per tot el món. A España però la vacuna va arribar amb 8 anys de retard. El règim va negar i ocultar l’existència de la vacuna per tal d’evitar-se el cost de la vacunació. El 1958 va posar-se en marxa la campanya que era exclusivament de pagament i finalment el 1963 va iniciar–se la vacunació gratuïta. Aquesta negligència va provocar 13.617 casos de pòlioparalitica i 1.790 morts.

Existeixen 3 serotipus de pòliovirus denominats tipus 1, 2 i 3. Tots ells poden arribar a ocasionar infeccions en la modalitat de paralítica però no tots actuen als mateixos nivells. El tipus 1 és el responsable de provocar el 88%de les infeccions, el tipus 2 l’1’5% i el tipus 3 el 7.1%.

Amb aquesta conferència es vol donar difusió i divulgació dels efectes de la post-pòlio que pràcticament tota persona que l’ha patit desconeix. Aquesta segona fase pot provocar invalidesa laboral, el problema apareix quan a causa d’un buit legal no es reconeix com a invalidant, fet que provoca en l’afectat un estat d’ansietat, inestabilitat i estrès.