El Consell Comarcal destina 15.000 € en la convocatòria de les beques ‘SomOnze’ per fomentar la creació artística
11, de març 2021 11:44

L’àrea de Cultura del Consell Comarcal del Pla de l’Estany (CCPE) ha convocat el programa de beques ‘SomOnze’ (en referència als onze municipis de la comarca) amb l’objectiu de fomentar la creativitat, facilitar l’aparició, el desenvolupament i la consolidació de projectes artístics i culturals en el territori, i, en paral·lel, evitar en la mesura que sigui possible la fuga de talent per falta d’oportunitats i de finançament.

Amb una dotació econòmica total de 15.000 euros, els ajuts es divideixen en quatre modalitats per arribar al màxim del teixit cultural de la comarca:

  • Beca per a la creació artística en les disciplines de teatre, dansa i circ.
  • Beca per a la creació d’arts plàstiques i audiovisuals.
  • Beca per a la creació i difusió musicals.
  • Beca per a l’edició de publicacions que promocionin el territori i la comarca.

Les subvencions, que es concediran per concurrència pública, es dirigeixen a totes aquelles persones i col·lectius vinculats al Pla de l’Estany que vulguin desenvolupar propostes rellevants de creació, producció, exhibició i difusió de les arts amb vocació de professionalització i voluntat de projecció exterior (itinerància, divulgació, edició i gires), en un moment en què el sector cultural viu una situació complicada per la crisi provocada per la pandèmia de la covid-19. Es podran subvencionar un mínim d’un projecte i un màxim de tres per a cada modalitat, i el valor dels ajuts s’atorgaran segons un criteri de valoració prèviament definit.

Les bases del programa de beques ‘SomOnze’ es troben actualment en fase d’exposició pública perquè el sector pugui participar-hi i fer-hi aportacions i, un cop aprovades en el ple del Consell Comarcal, es fixarà el termini per presentar les sol·licituds. Quan es concedeixin els ajuts, els projectes s’hauran d’executar en un termini màxim d’un any.

Col·laboració privada

El Consell Comarcal compta amb la col·laboració de la Fundació Lluís Coromina, que ha aportat i continuarà aportant la seva expertesa i assessorament donat que, de manera privada, ja està duent a terme tasques de mecenatge cultural a la comarca. La seva implicació en el projecte pretén coordinar l’activitat pública i privada aprofitant al màxim els recursos pel sector.

Aquest matí s’ha dut a terme la presentació de les beques a la seu del CCPE en què hi han pres part la consellera de cultura de l’ens comarcal, Anna Garcia, el director de la Fundació Lluís Coromina, Ricard Planas, i el president del Consell Comarcal, Francesc Castañer. “Aquest és un primer pas d’un projecte que s’ha desenvolupat des de l’àrea de Cultura i que demostra que existeix una ferma voluntat política de protegir un bé essencial per a la societat”, ha subratllat Francesc Castañer, i ha afegit que “aquesta iniciativa tindrà continuïtat en el futur; volem que creixi i que els ajuntaments s’hi vagin sumant i hi hagi un retorn”.

Per la seva banda, Anna Garcia ha explicat que “el Pla de l’Estany es caracteritza pel seu gran dinamisme cultural i el que volem és ajudar-lo i protegir-lo perquè una societat culta és més lliure i més crítica”. També ha volgut agrair “el suport de la Fundació, molt sensible amb aquests temes, i als professionals que formen part del jurat”, i ha acabat dirigint-se als creadors: “Aquestes beques són vostres, feu-ne ús!”. Finalment, Ricard Planas s’ha mostrat “encantat” de col·laborar amb el Consell i ha afirmat que “veure que des d’un ens públic s’aposta per la cultura, i no només en l’àmbit patrimonial, és molt important. Des d’aquí esperono tothom a participar i de ben segur que el projecte creixerà perquè és il·lusionant”.

Projecte cultural

Aquest programa de subvencions s’emmarca en el projecte de present i de futur que s’està desenvolupant des de l’àrea de Cultura del Consell Comarcal del Pla de l’Estany, que considera la cultura com un factor central en la generació de qualitat de vida, benestar i cohesió social, identitat col·lectiva i atractivitat, considerant la seva relació amb les activitats turístiques i la gastronomia, l’educació i la promoció econòmica.

La finalitat és potenciar el desenvolupament cultural i promoure una interrelació més dinàmica entre els agents culturals del conjunt de la comarca en tres objectius prioritaris: configurar el Pla de l'Estany com a laboratori d’innovació en polítiques i gestió cultural local de les àrees rurals de petita dimensió, per tal que esdevingui una comarca de referència en aquest àmbit; impulsar progressivament una estratègia d’intervenció cultural a escala comarcal perquè s’enforteixi el sentiment de pertinença de la ciutadania al Pla de l'Estany i la seva imatge a l’exterior; i finalment, situar les polítiques culturals en un lloc central del desenvolupament del Pla de l'Estany perquè contribueixin a millorar la qualitat de vida de les persones, a conservar el territori i el paisatge, i a promoure l’activitat econòmica basada en produccions pròpies i de qualitat.

Arxiu