El Consell Esportiu cedeix el seu fons documental a l’Arxiu Comarcal
24, de març 2022 13:32

Tota la documentació que el Consell Esportiu del Pla de l’Estany disposava en paper des del 1990 fins el 2013 ja es troba a l’Arxiu Comarcal. Tot i que l’acord de cessió es va fer el desembre del 2018, no ha estat fins el febrer d’aquest any que el traspàs s’ha materialitzat. Dels més 11 metres lineals de documentació en paper que s’han cedit destaca la informació al voltant del naixement d’entitats esportives, així com els inicis d’esportistes que han arribat a l’elit.

Els resultats de l’atleta Esther Guerrero quan en el seu primer Cros de Banyoles, el naixement d’entitats esportives o les tasques de coordinació dins del Pla Català d’Esports Escolar i els Jocs Esportius Escolars de Catalunya, ja es poden consultar a l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany. La cessió del fons documental del Consell Esportiu a l’Arxiu és un recull de la història, en matèria esportiva, de la comarca, i és que aquesta entitat es va fundar l’any 1989 i amb l’objectiu de fomentar i promocionar l’activitat esportiva i l’organització d’activitats esportives en edat escolar arreu del Pla de l’Estany.

Francesc Castañer, president del Consell Comarcal ha tingut paraules d’agraïment “perquè avui s’arxiva una part de la història esportiva de coordinació, d’activitats i de la vida associativa que, en definitiva, és també la història del Pla de l’Estany”. Per la seva banda, el president del Consell Esportiu, Jordi Tarridas ha recordat que “des de la creació del Consell, aquest ha evolucionat assumint més projectes, també de caire social i solidari, amb l’esport com element vehicular”. A més, també ha tingut un record per totes les persones que han passat per l’entitat, en especial a tots els presidents que l’han precedit. “En els propers anys valorarem la cessió d’una altra part d’arxiu que esperem poder-lo acompanyar d’imatges i altre material” ha avançat Tarridas.

El total de material cedit té un volum de 11,4 metres de documentació distribuïts en 114 capses d’arxiu que segons l’Arxiu Comarcal es troba en un bon estat de conservació. En aquesta línia, la directora de l’arxiu, Núria Batllem ha explicat que “el fons suposa un testimoni de tota l’activitat esportiva obligatòria i la complementària que s’ha fet a la comarca entre els anys 1990 i 2013”. Respecte a la informació que s’hi pot trobar aquesta “pot ser útil per complementar la informació provinent dels fons dels centres escolars de la comarca i el del Consell Comarcal ja que aporta dades sobre la gestió, el foment i l’activitat de l’esport entre els infants i joves del Pla de l’Estany” ha afegit Batllem.

La cessió del fons va tenir lloc el passat 22 de febrer amb la presència també de la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga. Tota aquesta documentació, a més de poder-se consultar físicament a l’Arxiu Comarcal, en els propers mesos també estarà disponible en línia.

Arxiu