El Consell Comarcal del Pla de l’Estany projecta una planta fotovoltaica a la zona de l’abocador
27, d’abril 2022 13:07
  • El Consell Comarcal del Pla de l’Estany destinarà prop de 26 hectàrees de la zona de l’abocador per ubicar-hi un parc fotovoltaic.
  • La instal·lació tindrà la capacitat de generar 3,6GWh anuals que equival al consum anual en enllumenat públic de tota la comarca.

El Consell Comarcal del Pla de l’Estany ha reservat unes parcel·les de l’abocador comarcal per fer possible el projecte d’una planta fotovoltaica. Aquesta futura instal·lació se situarà a l’abocador de Puigpalter i tindrà una extensió de prop de 26.000 metres quadrats.

El parc estarà ubicat a cavall entre els termes municipals de Banyoles i Porqueres. En concret, la planta solar fotovoltaica s’emplaçarà a l’extrem oest de Banyoles, en dues parcel·les clausurades de l’abocador comarcal, uns terrenys erms en els que hi ha enterrades deixalles i en els que actualment hi ha bales de palla. Es tracta d’una superfície erma i en la que no s’hi pot fer construir-hi res durant un període de 30 anys. En aquesta ínia el president del Consell Comarcal del Pla de l’Estany, Francesc Castañer ha recordat que “l’abocador de Puigpalter es troba en la darrera fase, ja que li queden uns 10 anys de vida útil. Per això, des del Consell hem volgut buscar alternatives per aquest espai que caldrà continuar mantenint durant els propers anys i en el qual no s’hi pot fer cap altra tipus de construcció”.

La planta fotovoltaica constarà de 4.446 plaques fotovoltaiques bifacials capaces de generar 3,62GWh anuals, equivalents al consum de tot l’enllumenat públic de tota la comarca durant un any. La planta ocuparà una superfície total de 25.838 metres quadrats, dels quals 11.520 seran ocupats per les plaques. L’orientació de la instal·lació serà a sud amb una inclinació de 30º, a fi d’optimitzar-ne el rendiment energètic. El vicepresident del Consell, Àlex Terés ha destacat que “l’estructura es clavarà al terreny mitjançant uns micropilons en els que es necessita menys formigó i, per tant, no caldrà perforar a tanta profunditat, ideal per a les característiques canviants del terreny que hi ha la zona de l’abocador”. A més ha afegit que “és un projecte relacionat amb la transició energètica i la generació d’energia verda”.

La voluntat del Consell Comarcal és que aquesta instal·lació compti amb el màxim suport de les elèctriques locals amb les que ja “s’hi estant mantenint converses al respecte” ha apuntat Oriol Serrà, conseller de Política Territorial que ha avançat que tenen la voluntat que “l’energia que es generi en aquest parc repercuteixi directament als veïns i veïnes del Pla de l’Estany, amb un preus justos” descartant així la possibilitat de vendre l’energia directament a les gran companyies. Entre els projectes de futur relacionats amb aquest parc solar fotovoltaic hi ha també el de crear una Oficina de Transició Energètica. Un cop s’iniciïn les obres, el termini d’execució d’aquestes se situa al voltant de 2 mesos i el pressupost rondarà el 1.600.000 euros.

Arxiu