El Consell Comarcal presenta el projecte del parc solar fotovoltaic a la Secretària d'Acció Climàtica de la Generalitat
12, de juliol 2022 08:51

Aquest dimecres el Consell Comarcal del Pla de l'Estany ha rebut la visita de la Secretària d'Acció Climàtica, Anna Barnadas, a la que se li ha presentat el projecte del Parc Solar Fotovoltaic de Puigpalter. El president del Consell Comarcal del Pla de l'Estany,  Francesc Castañer, ha acompanyat a Barnadas als terrenys de l'abocador en els que s'hi ha d'instal·lar el parc. També han visitat la comarca la delegada de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral i la directora dels Serveis Territorials, Elisabet Sánchez

Anna Barnadas, Secretària d'Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya ja coneix el projecte del futur Parc Solar Fotovoltaic que s'ha d'ubicar a l'abocador de Puigpalter. Barnadas ha trepitjat els terrenys de l'abocador on s'ha de situar aquesta instal·lació que ha de generar una energia equivalent al consum en enllumenat públic de tot el Pla de l'Estany en un any. 

A banda de la Secretària d'Acció Climàtica, també han visitat la zona, Laia Cañigueral, delegada de la Generalitat de Catalunya a Girona i la directora dels Serveis Territorials d'Acció Climàtica,  Alimentació i Agenda Rural a Girona, Elisabet Sánchez. La presentació del projecte ha estat a càrrec del president del Consell Comarcal, Francesc Castañer i el conseller  comarcal de Promoció Territorial, Oriol Serrà. 

El futur parc fotovoltaic

El parc estarà ubicat a cavall entre els termes municipals de Banyoles i Porqueres. En concret, la planta solar fotovoltaica s’emplaçarà a l’extrem oest de Banyoles, en dues parcel·les clausurades de l’abocador comarcal, uns terrenys erms en els que hi ha enterrades deixalles i en els que actualment hi ha bales de palla. Es tracta d’una superfície erma i en la que no s’hi pot fer construir-hi res durant un període de 30 anys.

La planta fotovoltaica constarà de 4.446 plaques fotovoltaiques bifacials capaces de generar 3,62GWh anuals, equivalents al consum de tot l’enllumenat públic de tota la comarca durant un any. La planta ocuparà una superfície total de 25.838 metres quadrats, dels quals 11.520 seran ocupats per les plaques. L’orientació de la instal·lació serà a sud amb una inclinació de 30º, a fi d’optimitzar-ne el rendiment energètic. 

La voluntat del Consell Comarcal és que aquesta instal·lació compti amb el màxim suport de les elèctriques locals per tal que l'energia repercuteixi  directament als veïns i veïnes del Pla de l’Estany, amb un preus justos, descartant així la possibilitat de vendre l’energia directament a les gran companyies. Entre els projectes de futur relacionats amb aquest parc solar fotovoltaic hi ha també el de crear una Oficina de Transició Energètica. Un cop s’iniciïn les obres, el termini d’execució d’aquestes se situa al voltant de 2 mesos i el pressupost rondarà el 1.600.000 euros.

Arxiu