El Servei Comarcal de Català del Pla de l’Estany fa un bon balanç del curs 2021-2022
01, d’agost 2022 13:05
  • Aquest curs ha servit per tornar a recuperar les classes presencials dels cursos del Consorci per a la Normalització Lingüística i de les parelles lingüístiques.

El curs 2021-2022 del Servei Comarcal de Català del Pla de l’Estany ha servit per recuperar la presencialitat dels serveis que ofereixen. Aquest fet i la bona resposta de la ciutadania fa que el balanç d’aquets curs hagi estat molt positiu. Pels cursos de català dels diferents nivells hi ha passat més de 170 alumnes i el programa de Voluntariat per la Llengua ha comptat amb un total de 14 parelles lingüístiques.

La tornada a l'aula dels i les alumnes del diferents cursos que el Servei Comarcal de Català (SCC) del Pla de l’Estany ofereix s’ha combinat amb la formació en línia i virtual. El SCC, que forma part del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) ha impartit un total de set cursos de diferents nivells i modalitats durant tot el curs 21-22. D’aquests, quatre han correspost al nivell Bàsic 1, un del nivell Bàsic 2 que s’han desenvolupat in situ a les aules. A més, en línia, també s’han fet dos cursos del nivell C2. Més de 170 alumnes han estat atesos, dels quals, 130 han cursat alguna de les propostes formatives que s’oferia des del Servei.

En paral·lel, durant aquest curs també s’han obert tres períodes de proves de col·locació en les que, a més de matricular alumnat de cursos de la comarca, també s’ha atès a qui estava interessat a fer una prova de nivell per accedir a un curs de català en qualsevol de les modalitats que s’oferien i en qualsevol població.

Dos anys després les parelles lingüístiques es retroben presencialment

La pandèmia de la Covid-19 va provocar que en els dos darrers curos les trobades emmarcades en el programa Voluntariat per la Llengua (VxL) s’haguessin de fer, preferentment, en línia. El curs que acaba de finalitzar, però també ha suposat el retrobament cara a cara de les parelles lingüístiques.

El novembre del 2021 es va iniciar una nova edició del VxL al Pla de l’Estany amb un tota de 10 parelles, així com, un petit grup de conversa format per una voluntària i tres aprenents i un grup de conversa més extens organitzat en col·laboració amb Creu Roja del Pla de l’Estany que, en aquest cas, estava conduït per dues voluntàries de la mateixa entitat.

Més enllà de les trobades individuals, s’han fet reunions de seguiment de les parelles a les que se’ls hi ha ofert propostes d’activitats culturals i lúdiques com una sortida per la Puda i les Estunes organitzades pel SCC o d’altres proposades per entiats i associacions com les xerrades i exposicions del Casal Cívic i Comunitari de Banyoles, entre d’altres.

Aquest darrer curs també ha servit per renovar la col·laboració de 8 entitats i establiments amb el programa i de sumar-se 6 de nous. Per tot això, des del Servei Comarcal de Català del Pla de l’Estany es fa un bon balanç del curs 2021-2022.

Arxiu