Un catàleg dona a conèixer els productes i productors del Pla de l’Estany
28, de març 2023 10:28
  • L’àrea de Promoció Territorial del Consell Comarcal crea una eina per divulgar les experiències que ofereixen els productors a les seves explotacions.
  • També s’ha fet un nou mapa comarcal per donar una visió general del territori que inclou els punts d’interès més rellevants dels 11 municipis.

L’àrea de Promoció Territorial del Consell Comarcal del Pla de l’Estany ha presentat un catàleg de productes i productors del Pla de l’Estany i un nou mapa comarcal. Els recursos s’han desenvolupat per posar en valors els productors locals del territori, per dinamitzar el sector, ampliar el coneixement del producte i facilitar-ne l’accés.

Seguint les línies estratègiques del ‘Pla Estratègic del Món Rural – Pla d’acció sectorial de la pagesia i el producte local del Pla de l’Estany 2020-2023’ s’ha creat un catàleg de productes i productors de la comarcal que servirà per divulgar les experiències que aquests creen a les seves explotacions.

Oriol Serrà, conseller de Promoció Territorial del Pla de l’Estany destaca que “per primera vegada tenim un catàleg d’aquesta tipologia que servirà per posar en valor i potenciar el productes local”. Serrà ha afegit  que “en cap cas es tracta d’un document tancat, sinó que vol ser una eina de difusió vivia i en el que hi poden haver-hi canvis, tot esperant que nous productors i/o productes es vagin afegint a aquest recull”. En aquesta línia, el conseller ha explicat que “per aquest motiu en aquesta primera edició només se n’han imprès 1.000 exemplars”.

El catàleg recull un total de 21 productors que produeixen matèria primera i producte elaborat, entre els qui hi ha productors de mel, ous, carn de xai, vi, nous, horta, etc. i elaborats de pa, entre d’altres. Cada productor té una fitxa amb les seves dades, descripció, productes que elaboren, punts de veda i activitats que ofereixen. Alguns d’ells tenen el servei de visita guiada i tast de productes a les seves explotacions.

D’altra banda, dins el mateix catàleg s’inclou una agenda d’activitats del món rural on es port veure un llistat dels esdeveniments comarcals que inclouen producte de proximitat en les accions com ara fires, festes, aplecs, mostres... Al final del catàleg es proposa una activitat de divulgació dels productors que ofereixen experiències als visitants.  Aquesta ruta es titula “Passaport de productes i productors del Pla de l’Estany”. Es tracta d’una fitxa per cada productor, 6 en total, amb una pregunta sobre l’explotació que el visitant haurà de respondre un cop feta la visita guiada. Si la resposta és correcte el productor posarà el segell a la fitxa. Quan s’obtinguin tots els segells el visitant entrarà en el sorteig d’un cistell de productes locals.

Una desena de productors han estat presents a la presentació del catàleg, un recurs que han valorat molt positivament i que els permetrà donar a conèixer els seus productes a fora de la comarca, però també als propis veïnes i veïnes del Pla de l’Estany.

Un nou mapa comarcal amb els punts més rellevants dels 11 municipis

Per alta banda s’ha creat un nou mapa comarcal que té per objectiu donar una visió general de la comarca del Pla de l’Estany indicant els 11 municipis que la formen, amb els seus límits municipals, i els punts més rellevants d’interès comarcal.

En el mapa, presentat en mida A3, es pot veure la situació dels elements patrimonials i naturals més representatius i amb més interès de cada municipi. En destaquen els 11 elements patrimonials digitalitzats que s’han creat per posar en valor el patrimoni que gairebé sempre està tancat al públic i que té coses interessants per veure al seu interior, o bé que es pot ensenyar part de la seva historia. D’aquesta manera, i a través de les noves tecnologies, els usuaris poden escanejar un codi QR que trobaran prop de l’element a visitar per accedir a la digitalització. Aquesta digitalització es mostra amb tours 360º, visites 3D i vídeo. Aquesta iniciativa està inclosa al Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial “Costa Brava Pirineu de Girona: natura, cultura i intel·ligència en xarxa”, del qual el Consell Comarcal en forma part.

També es localitzen els 21 productors que elaboren producte local i producte elaborat per tal de potenciar el seu coneixement i fer-ne difusió.  Finalment a través de codis QR es pot accedir a les més de 30 rutes de senderisme, bicicleta i BTT de la comarca. Segons ha explicat Oriol Serrà la creació d’un mapa comarcal parteix de la necessitat del turista de conèixer l’entorn i de situar els municipis i els seus atractius més destacats”.

Del catàleg se n’han imprès 1.000 unitats, en llengua catalana. La impressió s’ha fet amb paper reciclat i ecològic amb certificat FSC que garanteix al consumidor que el producte prové de boscos gestionats segons els criteris del Consell d’Administració Forestal. Per altra banda, el mapa s’ha editat en català i se n’han imprès 5.000 exemplars.

Tant el catàleg de productes i productors com el mapa comarcal es poden descarregar des de la web de turisme del Pla de l’Estany (turisme.plaestany.cat) o recollir en paper a l’oficina de l’àrea de Promoció Territorial del Consell Comarcal del Pla de l’Estany, a l’oficina de turisme de Banyoles, a les explotacions dels productors de la comarca i als allotjaments turístics

Per formar part del catàleg cal posar-se en contacte amb l’àrea de Promoció Territorial del Consell Comarcal del Pla de l’Estany a través del correu electrònic promocioeconomica@plaestany.cat o al telèfon 972.57.35.50.

Arxiu