Cova de l'arbreda

arbreda.jpg

La cova de l'Arbreda és el jaciment més important del lloc per la gran riquesa d'ocupacions humanes que s'hi van succeir especialment des del paleolític mitjà i superior però també fins a l'època històrica. Actualment està en procés d'excavació.

El que veiem avui recorda molt poc la seva forma original ja que gran part del sostre ha desaparegut. L'esfondrament va ser gradual i progressiu durant la prehistòria. Els neandertals la van habitar entre ara fa uns 90.000 i 39.000 anys, mentre que els humans moderns ho van fer entre ara fa uns 39.000 i fins als 16.000 anys.

 

Cova de Mollet

mollet.jpg

La cova de Mollet ha conservat força bé la seva forma original, tot i que també ha perdut una part de la visera exterior. En la seva major part va ser excavada ja fa molts anys, però l'any 2001 s'hi van reemprendre les excavacions

És la que conté la presència humana més antiga de les coves del Reclau, d'ara fa uns 200.000 anys, a inicis del paleolític mitjà. A aquest període tan reculat pertany una dent d'un dels seus primers pobladors i que és la resta humana més antiga trobada a Catalunya. Els humans que van habitar la cova de Mollet ja coneixien i controlaven el foc.

Quan la cova no estava habitada per humans, els gran carnívors, que com l'ós o la hiena vivien per la zona, van aprofitar per fer-hi els seus caus. Dins la cova, però, també s'hi han trobat restes d'altres animals com l'elefant antic, el rinoceront de les praderies, el linx de les cavernes, el cavall, el cérvol, la daina, el cabirol, el brau, el bisó, l'ase i el conill, entre d'altres.

 

Cova del Reclau Viver

reclau.jpg

La cova del Reclau Viver és la que millor conserva el seu aspecte original. Està dividida en dues sales, l'entrada o vestíbul que encara conserva el sostre intacte, i la galeria o corredor que té gran part de la coberta enfonsada.

Les primeres ocupacions són contemporànies a l'arribada dels humans moderns, ara fa uns 39.000 anys,a l'inici del paleolític superior, i l'última ocupació paleolítica és immediatament anterior a l'enfonsament del sostre de la galeria, ara fa uns 15.000 anys. Posteriorment, a partir d'ara fa uns 7.000 anys i fins ara fa uns 3.000 anys (durant el neolític, calcolític i edat del bronze, quan els humans ja vivien en poblats a l'aire lliure), la cova va ser utilitzada puntualment com a refugi, com a magatzem de cereals o com a lloc d'enterrament.