Recollida selectiva de paper, vidre i envasos lleugers

  • La recollida del paper i cartró a la comarca

El Consell Comarcal va iniciar la recollida de paper i cartró al Pla de l‘Estany l’any 1994, any en què es varen recollir 115 tones d’aquest residu que varen poder ser recuperades per a la fabricació de nous materials.

L’any 2007, en canvi, es varen recollir 1.300 tones, la qual cosa evidencia l’important augment que ha experimentat la recollida i recuperació del paper a la comarca. D’ençà del 2007 la recollida de cartró ha anat disminuint a la comarca a causa sobretot de la crisi i és per aquest motiu que l’any 2013 es varen recollir 978 tones.

La recollida de paper i cartró es realitza mitjançant diferents sistemes; contenidors de diferents capacitats en àrees de vorera amb un sistema de buidat mitjançant grua i caixa compactadora; recollida porta a porta a establiments comercials i indústries mitjançant camió compactador de càrrega posterior; i mitjançant la recollida a la deixalleria comarcal on hi ha una caixa premsa.

Actualment hi ha distribuïts 231 contenidors blaus per tots els pobles del Pla de l’Estany.Recomanacions:

• En els contenidors blaus sí que hi podem dipositar capses de cartró, envasos de paper, diaris, revistes i llibretes, entre d’altres.

• No hi hem de llençar paper brut, ni tovallons, ni paper de cuina usat, ni brics, ni tampoc paper plastificat o encerat (com el de la carnisseria) o fotografies. Tampoc espirals, clips, grapes, etc., ja que aquests materials en dificulten el procés de recuperació i reciclatge. 

• Cal plegar tant com sigui possible les caixes de cartró per tal que ocupin menys espai dins del contenidor i durant el transport fins a la planta de triatge.


Sabies que per cada tona de paper reciclat evitem la tala de 17 arbres?  • La recollida del vidre a la comarca

El Pla de l’Estany va iniciar la recollida del vidre l’any 1992, durant el qual es van enviar unes 139 tones de vidre a la planta de reciclatge Santos Jorge SA.

L’any 2009 es van arribar a recollir 682 tones de vidre a la comarca, el màxim assolit a la comarca.

Actualment hi ha 235 contenidors repartits entre tots els pobles del Pla de l’Estany on els ciutadans poden dipositar aquest residu. La recollida de l’any 2013 va ser d’unes 632 tones, dada que demostra l’important increment de reciclatge del vidre a la comarca malgrat els efectes de la crisi d’aquests últims anys.

La recollida de vidre s’efectua mitjançant contenidors de tipus iglú en àrea de vorera.Recomanacions

• És important que quan aboquem envasos al contenidor verd només hi dipositem el vidre sol, sense taps ni ferros. Aquesta és una forma de contribuir a fer més eficient el reciclatge.

• El vidre pla procedent de les finestres, miralls, plats o gerros s’ha de portar directament a la deixalleria, així com també les bombetes i els fluorescents.

• Reciclar envasos de vidre és una acció de gran responsabilitat ja que, com que és un material que s’aprofita íntegrament, es redueixen els processos d’extracció de més matèries primeres.

Reciclant el vidre produirem el mateix que hem llençat. El vidre és 100% reciclable!
  • La recollida d’envasos lleugers a la comarca

La instal•lació de contenidors grocs per a envasos al Pla de l’Estany es va iniciar l’any 1998 amb una recollida anual de tan sols 5 tones.

L’any 2010 la quantitat total recollida del material d’aquest contenidor va ser de 644 tones, el màxim assolit des de l’inici del servei.

Malgrat aquest important increment experimentat la recollida d’envasos s’ha anat reduint aquests últims anys degut als efectes de la crisi i també a la reducció de pes que han experimentat en general tots els envasos; llaunes, brics i ampolles de plàstic. Tan és així que l’any 2013 es van recollir 555 tones d’envasos a la comarca.

La recollida d’envasos s’efectua mitjançant contenidors de tipus iglú en àrea de vorera.

En el conjunt de la comarca tenim 238 contenidors instal•lats.Recomanacions

• Els envasos, com ara els dels iogurts, les ampolles d’aigua, les llaunes de conserves, els refrescs, els brics, les tapes metàl•liques i les safates de porexpan, entre d’altres, s’han de dipositar en el contenidor groc.

• No hi llenceu esprais plens, pots metàl•lics de pintures o productes químics, pneumàtics, petits electrodomèstics ni productes d’informàtica; s’han de dur a la deixalleria o a la deixalleria mòbil.

• És preferible que les bosses de plàstic on es transporten els envasos fins al contenidor groc no estiguin lligades, per facilitar el posterior procés d’extracció i separació dels envasos.

Sabies que una bossa de plàstic triga uns 400 anys a descompondre’s?

CampanyaSegueix-nos!