S'inicia una campanya per reduir la  població de vespa asiàtica a la comarca
25, de febrer 2021 13:24

L'àrea de Promoció Territorial del Consell Comarcal del Pla de l'Estany treballa en el seguiment i control de l'expansió de la Vespa velutina, coneguda popularment com a vespa asiàtica. L'objectiu de la campanya és controlar l'evolució de la població d'aquesta vespa a la comarca i reduir-ne els exemplars.

Per aquest motiu, l'ens comarcal ha iniciat la campanya 'Caça la vespa asiàtica' com a prova pilot, en col·laboració amb l'Agrupació de Defensa Forestal de l'Estany, l'Agrupació de Defensa Forestal Cinyana i els ajuntaments de la comarca. Es busca que la ciutadania participi durant les pròximes setmanes en la col·locació i registre de trampes per capturar les reines, i per tant, evitar que es desenvolupin futurs nius. Un altre dels objectius és facilitar la tasca de detecció de nius i la seva senyalització en funció de si són actius o inactius i poder geolocalitzar-los. També es geolocalitzaran les trampes i permetrà fer el seguiment i el control de l'expansió d'aquesta espècie invasora.

A la pàgina web www.plaestany.cat/vespaasiatica s'hi pot trobar tota la informació relacionada amb la campanya. S'han habilitat tres formularis molt senzills d'omplir perquè les persones que hagin localitzat un niu, hagin posat una trampa o hagin capturat un exemplar ho puguin comunicar. També s'ha penjat un reportatge al canal de Youtube del consell comarcal en què s'ofereix una informació molt completa sobre aquesta espècie exòtica i un petit tutorial per omplir els formularis i per construir una trampa casolana. Per a qualsevol dubte o aclariment, el consell posa a la disposició de la ciutadania l'adreça de correu electrònic vespa@plaestany.cat.

En la presentació de la campanya, en què hi ha pres part el conseller de Promoció Territorial, Oriol Serrà; el conseller de Protecció Civil, Àlex Terés, i el president de l'ADF del Pla de l'Estany, Marc Fàbrega, s'ha fet una crida a la població perquè hi participi activament. Oriol Serrà ha destacat: "El treball conjunt entre ciutadania i administracions és imprescindible per controlar l'expansió de la vespa invasora". En el mateix sentit, Àlex Terés ha afegit que "cal la implicació de la població perquè el problema és d'unes dimensions tan grans que l'administració no el pot assumir en solitari".
Oriol Serrà també ha demanat que davant de qualsevol dubte es contacti amb l'àrea de Promoció Territorial del Consell Comarcal del Pla de l'Estany.

Per incentivar a la ciutadania a col·locar trampes i a fer-ne el seguiment amb el recull de captures, s'ha convocat el primer concurs fotogràfic a Instagram. El concurs es durà a terme entre el 26 de febrer i el 18 d'abril, ambdós inclosos. Les millors fotografies de les trampes i de les captures tindran com a premi un lot de productes gastronòmics de la comarca. Es poden consultar les bases a la mateixa pàgina web.

Arxiu