Prop de 250 dones participen de la campanya ‘Càrrega mental femenina: fem-la visible!’ impulsada pel Consell Comarcal del Pla de l’Estany
08, de març 2024 10:55
  • La recollida de qüestions que generen càrrega mental a les dones es va fer del 23 de febrer al 4 de març a través d’un formulari en línia i en format presencial.
  • Avui divendres es donarà a conèixer totes les tasques recollides, en un mural que es podrà veure a Porqueres.

Avui Dia Internacional de les Dones el Servei d’Informació i Atenció a Dones (SIAD) Pla de l’Estany exposa els resultats de la campanya ‘Càrrega mental femenina: fem-la visible!’. A l’acte, que tindrà lloc a les 6 de la tarda a la plaça Major de Porqueres, s’hi podran veure totes les tasques d’organització a nivell de la llar i familiar que suposen una càrrega mental per a les 244 dones que hi han participat. L’objectiu d’aquesta campanya és prendre consciència de tot el que representa l’organització familiar i de la llar per a les dones per tal de reflexionar-hi i avançar cap a unes relacions més igualitàries.

Del 23 de febrer al 4 de març es va fer la crida perquè totes les dones del Pla de l’Estany participessin de la recollida d’accions i tasques que els suposava una càrrega mental. Durant aquests 10 dies 195 dones han compartit les seves respostes a través del formulari en línia que es va habilitar per a la campanya i 49 ho van fer de manera presencial als grups de dones grans dinamitzats pel programa Fem Companyia del Consell Comarcal.

A partir de la participació s’han extret una sèrie de conclusions en relació a les tasques que més càrrega mental suposen per a les dones. Així, les més habituals són la planificació dels àpats, les relacionades amb l’educació, la salut i les cures, però també hi ha altres accions més puntuals, com planificar què cal agafar abans de sortir de casa, que també suposen una càrrega. La crida ha servit per posar de manifest que només el 14% de les dones són poc o gens conscients del concepte ‘càrrega mental’, i que prop del 90% de les dones de 31 a 40 anys i el 77% de 41 a 50 anys tenen un nivell d’esgotament alt o molt alt.

Del centenar de comentaris que les dones han traslladat a través de la campanya també s’extreu que totes aquestes tasques les assumeixen automàticament o per imposició social, que els hi costa delegar i confiar en les seves parelles i, entre d’altres, que calen més polítiques per conciliar la vida laboral i familiar.

Tallers sobre masculinitats igualitàries

Per tal de canviar aquesta dinàmica, des d’Igualtat i Feminismes del Consell Comarcal del Pla de l’Estany s’han impulsat dos tallers sobre masculinitats igualitàries dirigits als homes dels 10 municipis de la comarca on Igualtat i Feminismes hi té incidència. Aquests dos tallers es faran el 8  i el 15 de maig a la Biblioteca de Porqueres. Durant dues hores, de 18:30 a 20:30h el primer dia se centrarà en el pes de la masculinitat tradicional i el segon ho farà en les masculinitats igualitàries. Ambdós tallers són complementaris l’un de l’altre i cal inscripció prèvia al web plaestany.cat.

El mural amb els resultats amb la participació de les 244 dones de la comarca a la campanya de la càrrega mental femenina es podran veure avui divendres 8 de març a les 6 de la tarda a la plaça Major de Porqueres, en un acte on prèviament es farà lectura de la Declaració Institucional del Consell Comarcal del Pla d l’Estany. Podeu consultar totes les respostes en els arxius adjunts.

Arxiu