L’Arqueoparc Coves de Serinyà reobre al públic a partir d’aquest mes de juliol
02, de juliol 2024 13:30
  • A partir d’aquest dimarts 2 de juliol l’equipament reobre les seves portes de forma definitiva, després que el juny de 2019 deixés d’estar obert al públic.

L’Arqueoparc Coves de Serinyà ja és una realitat, a partir d’aquest dimarts 2 de juliol es tornaran a fer visites guiades als tres jaciments de les coves i a la nova museografia. El proper dissabte 20 de juliol es farà una presentació institucional per donar per inaugurat aquest espai que des del 2019 ha estat tancat, amb obertures puntuals pels mesos d’estiu durant els darrers 3 anys.

Coincidint amb la temporada turística el Parc de les Coves Prehistòriques de Serinyà reobre les seves portes, tot i que aquesta obertura serà definitiva ja que l’equipament, un cop finalitzades les obres i adjudicats els serveis d’atenció al visitant i de visites guiades, restarà obert tot l’any. L’ens comarcal ha dut a terme la modernització tant del mobiliari i les instal·lacions tècniques dels espais expositius així com l’actualització del contingut museogràfic, per tal de transformar l’equipament en un centre cultural de primer ordre a Catalunya. Així mateix, aprofitant aquesta remodelació de l’espai museogràfic, l’equipament també ha experimentat un canvi en el nom: Arqueoparc Coves de Serinyà.

Francesc Castañer, president del Consell Comarcal del Pla de l’Estany ha destacat que “s’ha fet una posta a punt del conjunt del Parc Arqueològic de les Coves de Serinyà, una actuació que feia temps que era necessària”. “Un cop feta aquesta modernització, ara e repte és  treballar conjuntament amb els dos propietaris, els ajuntaments de Serinyà i Banyoles, per tal de rellançar aquesta instal·lació”, ha afegit el president de l’ens.

El projecte ha tingut un cost de 211.465,88 euros, finançats a través del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (96.471 euros) i la Diputació de Girona (19.000 euros). El seu desplegament ha comptat l’assessorament d’una comissió assessora d’experts en matèria prehistòrica creada amb aquesta finalitat, entre els quals hi ha membres del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) i la Universitat de Girona (UdG).

En paral·lel, el MAC ha cedit 78 peces d’època prehistòrica procedents de diversos jaciments, algunes de les quals trobades a Serinyà, perquè formin part del discurs expositiu de les Coves. Aquesta cessió ha estat formalitzada mitjançant un contracte de cessió en comodat entre el Consell Comarcal i el MAC, amb una durada de cinc anys, prorrogables.

Presentació a les institucions el 20 de juliol

Com que a partir d’avui 2 de juliol ja es pot tornar a visitar l’espai i s’ofereixen visites guiades per a totes aquelles persones que ho vulguin, l’equipament no farà una inauguració oficial, però sí que durà a terme una presentació oficial a les institucions del país, el proper 20 de juliol.

L’horari d’obertura de l’equipament durant els mesos de juliol i agost, també l’1 de setembre, és de dimarts a diumenge de 10 a 15 h. A més, s’oferiran 4 visites guiades de 10 a 14 h durant els mesos de juliol i agost, i els caps de setmana de maig i juny. Per altra banda, de setembre a juny l’horari d’obertura serà de dimarts a diumenge de 10 a 13 h, si bé els mesos de desembre a febrer, el parc es tancarà al públic. Trobareu tota la informació al web plaestany.cat

 

IMATGE  D'ARXIU: Francesc Castañer, president del Consell Comarcal del Pla de l'Estany i Josep Calatayud, reponsable dels Serveis Territorials a Girona del Departament de Cultura. 

Arxiu