"30 anys de Consell Comarcal. 30 anys de publicacions al Pla de l'Estany"
24, de juliol 2018 14:22

Una exposició recull les publicacions que ha editat el Consell Comarcal del Pla de l’Estany en els seus trenta anys de vida

 

Una exposició a la seu del Consell Comarcal del Pla de l’Estany, a Banyoles, recull les publicacions que l’ens ha editat en els seus trenta anys d’història. La mostra, titulada “30 anys de consell comarcal. 30 anys de publicacions al Pla de l’Estany”, recull també alguns altres llibres que han sortit al mercat aquests trenta anys sobre temes d’interès a la comarca. En total la mostra recull 83 llibres (38 editats pel consell comarcal) i tres DVDs.

“30 anys de consell comarcal. 30 anys de publicacions al Pla de l’Estany” es pot veure fins el 21 de setembre a la seu d’aquest ens, a Can Puig de la Bellacasa. L’exposició està oberta al públic de dilluns a divendres entre les 9 del matí i les tres de la tarda. La mostra forma part dels actes de celebració del trentè aniversari de la institució.

Preservar i divulgar el patrimoni del Pla de l’Estany ha estat una de les inquietuds del Consell Comarcal ja des del moment de la seva creació, i una de les millors maneres de fer-ho ha estat a través de les publicacions que ha editat o impulsat. Entre Per la comarca del Pla de l’Estany, un llibre amb dibuixos i textos sobre els diferents municipis de la comarca que el consell va editar el 1990 juntament amb l’empresa Prosolba, i La repressió franquista a la comarca del Pla de l’Estany, publicat l’any passat, trobem una quarantena de publicacions, de formats i temàtiques ben diferents.

Destaca la col·lecció dedicada a publicar investigacions fetes per historiadors i estudiosos de la comarca sobre diferents esdeveniments o períodes que han marcat la història del Pla de l’Estany. La col·lecció es va iniciar el 2001 amb un volum sobre les cases del Grup Gimferrer a Banyoles, i fins ara ha permès posar al descobert fets i persones relacionats amb la història dels bombers, el camp d’aviació de Martís, les pintures romàniques o l’efecte de diferents guerres a la comarca, entre altres fets.

També cal ressenyar una altra col·lecció, la de Contes de Llegenda, que donen a conèixer aquesta part de la cultura popular entre els més joves. Els llibres editats pel consell també ens permeten veure els canvis que ha patit la comarca, tant el seu aspecte geològic i físic com en la manera de viure, en els costums i les tradicions. Algunes d’aquestes tradicions s’han recollit en volums fotogràfics que repassen la memòria col·lectiva.

Igualment, s’han editat guies i altres tipus de publicacions que mostren la feina i els serveis que s’ofereixen des d’aquesta entitat. A més a més, el Consell Comarcal ha col·laborat en l’edició de múltiples publicacions iniciativa d’altres entitats o empreses del territori.