Novena edició del Cicle de Cinema per a la Inclusió Social del Pla de l’Estany
18, de març 2019 09:41

El dijous 21 de març, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Discriminació Racial, s’estrena el 9è Cicle de Cinema per la Inclusió Social del Pla de l’Estany: “Ell no ho sap però és racista”

La mostra de Cinema forma part de la campanya de sensibilització “La diversitat ets tu” de l’Àrea de Benestar Social del Consell Comarcal del Pla de l’Estany que enguany es centra en la superació del racisme. S’han programat 3 sessions, per els dies 21 de març i 2 i 16 d’abril. L’entrada és lliure i tindran lloc a les 20h al Museu Darder de Banyoles.

En aquesta edició es fa un repàs a l’origen històric del racisme i la lluita pels drets civils, fins arribar a la situació actual en què el racisme està tant naturalitzat que costa identificar-lo. Per facilitar el debat i la reflexió a cada sessió s’han convidat un ponent. El Cicle té com a objectiu conscienciar a la població de que les persones racialitzades tenen més dificultats per a accedir a determinades feines o per poder llogar un pis, a vegades no poden gaudir del seu temps d’oci en les mateixes condicions que la resta de la població, noten mirades de desconfiança al carrer, etc. Malgrat moltes persones no ens considerem racistes, el cert és que la convivència entre persones de color de pell diferent  està encara condicionada per estereotips i prejudicis del passat.
Alhora, l’àrea de Benestar Social del Pla de l’estany ha engegat diverses campanyes que inclouen actuacions com publicar mensualment un missatge de reflexió que es difon a través de revistes de reclam de la comarca, xarxes socials, cartells en instituts i equipaments públics i publicitat en mitjans de comunicació. Els missatges pretenen mostrar a la ciutadania les causes i conseqüències del racisme per tal que reflexionin sobre els seus prejudicis.


Dijous 21 de març

No soy tu negro (Raoul Peck / EEUU / 2016 / 93 min / Versió en castellà)

Drets civils

James Bladwin mai va arribar a acabar el seu llibre “Remember This House”, sobre les vides i els assassinats de tres dels seus amic íntims: Martin Luther King Jr., Medgar Evers i Malcom X. El director Raoul Peck utilitza aquest text per parlar sobre el racisme als EUA, l’obra de Baldwin i com les seves idees segueixen sent vigents.

Dimarts 2 d’abril

La pequeña Venecia (Shun Li y el poeta) (Andrea Segre / Itàlia / 2011 / 96 min / VO subtitulada en castellà)

Xenofòbia

Shun Li és una noia xinesa que treballa en una fàbrica tèxtil als afores de Roma. Intenta legalitzar la seva situació per poder portar a Itàlia el seu fill de 8 anys. Inesperadament, l’envien a treballar de cambrera en un poble de la llacuna de Venècia. Allà coneix Bepi, un pescador eslau conegut com el Poeta. Comencen a tenir una relació, però ni els xinesos ni els locals ho veuen bé i intenten posar-hi traves.

Dimarts 16 d’abril

El médico africano (Julien Rambald / França / 2015 / 96 min / VO subtitulada en castellà)

Prejudicis racials

El 1975, Seyolo Zantoko, acabat de graduar coma metge i provinent de Kinshasa, accepta una vacant de metge rural en un petit poble de França. Quan arriba a Marly-Gomont, la gent té por perquè no ha vist mai una persona de raça negra, però Seyolo està decidit a lluitar i farà tot el possible per guanyar-se la confiança de la gent del poble.