L’Àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal del Pla de l’Estany presenta els resultats de recollida de residus al Pla de l’estany del 2018
19, d’abril 2019 10:35

Les estadístiques mostren que, després de 7 anys d’estancament, per el 2018 el percentatge de recollida selectiva a la comarca del Pla de l’Estany ha augmentat considerablement en els municipis que disposen de contenidors al carrer i destaquen l’important creixement en els municipis amb la recollida Porta. Aquest augment, respecte l’anterior, ha estat d’un 17,7%.

  

 

La implementació nous models de  recollida comporta un major grau de corresponsabilització del ciutadà cap a la generació de residus i acosta la comarca als objectius europeus de reciclatge que per l’any 2020 ha de ser del 60%.

Si a la recollida en contenidors al carrer s’hi sumen els residus recollits a la deixalleria, per l’any 2018, s’han recollit selectivament 6.606 tones, un 21,9% més que l’any anterior i que representen el 41,8% dels residus municipals generats a la comarca.

A l’abocador comarcal l’entrada de rebuig provinent dels municipis de la comarca ha disminuït en 124 tones en relació al 2017. La causa que explica aquesta disminució és l’increment de la recollida selectiva a tota la comarca i especialment la implantació de la recollida Porta a Porta a Porqueres i una part de Camós que ha comportat una millor separació dels residus municipals. El total del rebuig dels residus domèstics i comercials de tots els municipis de la comarca entrats a l’abocador el passat any 2018 va ser de 9.206 tones, amb una disminució del 1,33 % respecte l’any anterior. Enguany com a millora important del servei de deixalleria comarcal s’ha ampliat l’horari de la deixalleria de dilluns a dissabte de 9 a 19 h de manera ininterrompuda per poder donar un millor servei al ciutadà.

Per conscienciar als habitants de la comarca sobre la importància del reciclatge, l’Àrea de Medi Ambient ha realitzat diverses campanyes de sensibilització. Mitjançant punts informatius i tallers es donava informació sobre la recollida selectiva a les fires més concorregudes de la comarca; Sant Martirià a Banyoles, Sant Andreu a Serinyà, la Fira d’hivern de Porqueres i la Fira de Nadal de Banyoles.

Durant el mes de desembre es va iniciar una campanya pilot per al foment de la recollida selectiva d’envasos al Pla de l’Estany pionera a tot Catalunya. La campanya, finançada per ECOEMBES i executada per Blue Room Innovation, consistia en recompensar a les famílies que reciclen adequadament els envasos destinats al contenidor groc, mitjançant una aplicació pel telèfon mòbil cada vegada que es portin al contenidor groc amb una bossa a la qual s’hi afegeix un codi QR. Cada participació donava dret a obtenir una moneda virtual anomenada RECICLOS que es podia bescanviar per participacions en loteria o donatius a entitats ambientals.

Finalment, tal hi com estava previst i seguint el disseny de la nova imatge corporativa per al servei de recollida de residus, s’estan retolant tots els vehicles i elements que conformen el servei de recollida de residus. Per així donar-ne visibilitat i agrupar tots els elements que en formen part.