21, de maig 2020 11:45

Ha arrencat el projecte Àncora al Pla de l’Estany. Sorgit en el marc de la taula per a la Inclusió Social del Pla de l’Estany, espai on es debaten les necessitats del territori en relació a les persones vulnerables i es fan propostes d’actuació de forma coordinada i formada per l’Àrea de Benestar Social del Consell Comarcal, Càritas Pla de l’Estany, Creu Roja al Pla de l’Estany, Dipsalut, l’Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Pla de l’Estany i l’Àrea Bàsica de Salut del Pla de l’Estany, el projecte sorgeix de la necessitat de detectar i prevenir les situacions d’aïllament de les persones grans que viuen soles i pateixen o estan en risc de patir aïllament social, físic o psicològic o risc d’exclusió social. L’objectiu principal d’Àncora és detectar i fer seguiment de diferents necessitats i situacions que puguin tenir i puguin viure les persones grans de la comarca, especialment aquelles que viuen soles, o que tenen poca xarxa social i que no estan ateses des de les entitats o el Consell Comarcal. La forma de fer-ho és creant una xarxa d’àncores formada per veïns i veïnes, comerciants, restauradors, entitats, associacions, els quals de forma voluntària, donin suport i comuniquin quan detectin una situació de risc, els professionals, d’acord amb un protocol que se’ls farà conèixer.  

En un principi, s’havia previst que el projecte comencés als comerços del Barri Vell de Banyoles i des d’allà s’anés estenent a la resta dels establiments, però per causa del confinament per la COVID 19 es va creure que els llocs idonis per començar eren les farmàcies de tota la comarca, que s’han mantingut obertes durant tota la pandèmia i tenen un contacte continuat amb les persones grans. Ja s’han produït les primeres deteccions.

La comunicació dels casos la realitzen les diferents Àncores directament a l’Àrea de Benestar Social per seguir un circuït social entre les persones detectores i els professionals de l’ABS que podran valorar amb la seva expertesa i sensibilitat les derivacions oportunes. Càritas, com a entitat de voluntariat, col·labora posant a disposició de les persones grans el suport i acompanyament de tot l’equip de voluntaris i voluntàries.

 

Arxiu