El Consell Comarcal del Pla de l’Estany culmina el projecte d’obertura de franges forestals a Porqueres amb les tasques de neteja a la urbanització de Puig-Surís
04, de novembre 2021 12:39

El Consell Comarcal del Pla de l’Estany ha iniciat, a través del Centre El Puig, les tasques de desbrossament, tala i poda de l’arbrat i arbustos de la franja perimetral de prevenció d’incendis de la urbanització de Puig-surís, a Porqueres, amb la qual es donarà per finalitzat el projecte d’obertura de franges forestals d’aquest municipi. En una primera fase d’execució, a principis d’aquest any,  ja es va obrir la franja perimetral de la urbanització de Caselles d’Avall.

Porqueres és el tercer municipi que delega en l’ens comarcal l’execució del projecte d’obertura de franges forestals, després d’Esponellà i Palol de Revardit, i es preveu que en breu se n'hi sumin d’altres, com Sant Miquel de Campmajor. Francesc Castañer, president del Consell Comarcal del Pla de l’Estany, ha recordat que “els treballs de protecció d’incendis a través de franges forestals són una qüestió important en la qual els municipis ens hem d’anar posant al dia” i ha agraït als ajuntaments de la comarca “que hagin confiat en el Centre el Puig com a  eferent per fer aquests treballs”. “Des del Centre el Puig ens anem preparant per fer aquesta feina de la millor manera, tant des del punt de vista professional com d’inserció laboral”, ha afegit.

Les tasques van a càrrec de dues brigades forestals del Centre El Puig, que ja s’encarregava dels serveis de jardineria i manteniment de zones verdes del municipi i que gràcies a una modificació del conveni de delegació entre l’ens comarcal i l’Ajuntament de Porqueres ha pogut assumir també l’execució d’aquest projecte. Segons ha explicat Martí Masó, Cap de Jardineria del Centre El Puig, les tasques s’allargaran entre dos i tres mesos i consistiran en l’obertura d’una franja amb una amplada mínima de 25 metres lliure de vegetació seca i amb la massa arbòria aclarida i podada complint la normativa que marca la llei, és a dir, amb una separació d’entre 8 i 10 metres i sense que es toquin les capçades. “És una actuació que se situa entre la jardineria i les tasques forestals que té com a objectiu crear una zona de transició entre les zones habitades i el bosc”, ha explicat. La feina també inclou la gestió de les restes forestals, que en part es destrueixen in situ i en part es preparen per a la seva utilització com a biomassa.

Les brigades forestals del Centre El Puig es van crear fa tres anys i en aquest moment compten amb dos monitors i dos operaris, tot i que l’objectiu és que aquesta branca de servei especialitzat dins de les brigades de jardineria vagi creixent i assumint noves tasques, com ara manteniment de camins, recs i  rieres i altres espais de l’entorn rural.

Arxiu