Un nou model de recollida de residus per trencar el sostre del reciclatge i avançar cap a una taxa individualitzada
04, de març 2022 09:13

El Consell Comarcal del Pla de l’Estany ha iniciat aquest mes de març la implantació d’un nou sistema de recollida de residus que ha de permetre avançar cap als objectius de reciclatge que marca Europa i cap a l’establiment d’una taxa individualitzada en funció dels usos dels ciutadans. Per aconseguir-ho, s’ha dissenyat un model que combina el porta a porta als nuclis urbans amb la recollida en àrees tancades de contenidors a les zones d’habitatges disseminats. El nou model s’ha presentat avui en roda de premsa, coincidint amb l’entrada en vigor, l’1 de març, del nou contracte amb l’empresa adjudicatària, l’UTE OHLA-Igfa.

El president del Consell Comarcal, Francesc Castañer ha destacat que “que la comarca ha estat 13 mesos sense contracte” un fet que ha comportat moltes complicacions a nivell legal. A banda, Castañer també ha volgut agrair els treballadors que han continuat fent la feina, malgrat que les condicions laborals no han estat revisat fins el gener d’aquest 2022 i ha apuntat que “l’empresa ha continuat treballant malgrat les deficiències de l’antic contracte que tenia un valor de 800.000 euros, mentre que la suma dels dos contractes nous ascendeix als 2 milions d’euros”.

Objectiu: complir les directives europees

D’acord amb les noves directives europees, l’objectiu és arribar al 65% de recollida selectiva de cara al 2035. “A casa nostra, actualment ens trobem al voltant del 44% i malauradament fa anys que el reciclatge ha tocat sostre”, ha explicat Jordi Burch, conseller de Medi Ambient del Consell Comarcal. Burch ha recordat que a Catalunya ja existeixen experiències que demostren que amb el model porta a porta s’aconsegueix “trencar aquest sostre de reciclatge” i ha posat com a exemple el cas proper de Porqueres i una part de Camós, on el sistema porta a porta està implantat des del 2018 i on s’han assolit resultats del 83% i el 72%, respectivament. “Són dos referents per a tota la comarca”, ha assenyalat.

L’altre avantatge del porta a porta és que, en tractar-se d’un sistema de recollida individualitzat, es pot fer un seguiment sobre qui treu els residus i si els separa correctament.

D’altra banda, una altra de les millores importants del nou contracte és la tecnologia ja que es posarà a disposició de la ciutadania una APP mòbil que permetrà consultar la seva participació amb el sistema de recollida que tingui. A més, també es podrà sol·licitar la recollida de voluminosos, roba, etc. a més d'informar d'incidències, consultar el seu rebut i el calendari de recollida.

Un sistema a mida per a cada municipi

El nou model comarcal comptarà amb diferents sistemes que conviuran i s’implantaran en funció de les necessitats de cada municipi. Així, Serinyà, Esponellà, Fontcoberta, Porqueres, Cornellà de Terri i Camós aplicaran un sistema de porta a porta al nucli i àrees tancades o armaris als disseminats, mentre que Sant Miquel de Campmajor i Palol de Revardit han optat per implantar la recollida en àrees tancades a tot el municipi. Per la seva banda, Crespià mantindrà la recollida en contenidors al carrer.

Per a la implantació del porta a porta es distribuiran cubells amb xip que permetran fer un seguiment individualitzat de la recollida de l’orgànica, els envasos, el paper i el cartró i la resta. El vidre es continuarà deixant en contenidors al carrer.

Les àrees tancades tindran un tancament electrònic i caldrà un clauer o una targeta per obrir-los. A l’interior hi haurà contenidors de totes les fraccions, i els de resta i orgànica tindran un sistema de control d’accés que permetrà també fer un seguiment de la participació. En alguns municipis amb porta a porta, s’instal·laran també armaris per a cubells en punt de complexitat per mantenir el carrer lliure d’elements.

Tres mesos de preimplementació

L’empresa adjudicatària disposarà de tres mesos per anar implantant el canvi de model. durant aquest període, es duran a terme xerrades informatives i visites als comerços per explicar amb detall el nou sistema i aclarir dubtes. L’objectiu del Consell Comarcal és que la implantació del nou model sigui una realitat entre el juny i juliol.

Arxiu