L’Àrea de Benestar Social del Consell Comarcal del Pla de l’Estany edita un documental que analitza la representació de les dones als còmics
08, de març 2022 11:33

L’Àrea de Benestar Social del Consell Comarcal ha elaborat un documental sobre la recerca que el SIAD Pla de l’Estany va realitzar el 2015 i de la que es va fer una exposició en el seu moment sota el títol “La representació de les dones als còmics. Invisibles, erotitzades o protagonistes?”. La peça audiovisual de 15 minuts de durada és una revisió del treball que es va fer 7 anys enrere, a més de ser un complement més atractiu pel jovent. A través de l’exposició i el documental aquesta darrera setmana l’alumnat d’ESO de l’Institut Pere Alsius de Banyoles ha estat treballant la temàtica i el resultat final s’exposa aquest 8 de març, coincidint amb el Dia Internacional de les Dones.

El Consell Comarcal del Pla de l’Estany, conjuntament amb el Servei Integral d’Atenció a la Dona (SIAD) per commemorar el Dia Internacional de les Dones han impulsat l’elaboració d’un documental basat en l’exposició del paper de les dones en els còmics. La consellera de Benestar Social del Consell Comarcal, Ester Busquets ha comentat que “el paper de les institucions en una data com el 8 de març és el de seguir potenciant les polítiques d’igualtat”, a més de recordar que des del Consell Comarcal estan treballant en l’elaboració del Pla d’igualtat.

L’INS Pere Alsius ja va acollir aquesta exposició fa 2 anys, però es va detectar que va passar molt desapercebuda entre la comunitat estudiantil. Fruit d’això es va creure convenient elaborar una peça audiovisual que els cridés més l’atenció. Lídia Artigas, tècnica de Benestar Social ha explicat que “en els primers còmics les dones tenien molt poca presència, posteriorment quan van començar a aparèixer estaven hipersexualitzades”. Així, gràcies a la peça en format vídeo s’ha dotat d’un recurs més al professorat que ha anat acompanyat d’una fitxa pedagògica amb la que estan treballant a les aules.

El documental ha estat obra de Pau Carulla, i el guió es va encarregar a Roser Solà i Sandra Bustins, les responsables de dur a terme la recerca inicial. Al llarg dels 15 minuts que dura la peça es pot veure com han estat representades les dones als còmics en els diferents moments de la història, així com l’evolució pel que fa a la seva presència i els seus rols. En aquest context, l’orientadora pedagògica de l’Institut Pere Alsius, Imma Trias, ha explicat com s’ha treballat en les aules en base a l’exposició i el documental, destacant “que l’audiovisual ha servit perquè l’alumnat es faci preguntes al voltant d’allò que consumeixen, música, sèries, cinema..., i que ho faci des d’una mirada crítica. Des de l’institut també s’ha organitzat un concurs en el que els i les alumnes han descobert referents femenins en diversos camps com la ciència, la literatura o l’esport.

L’audiovisual es basa en imatges de l’exposició i d’altres que s’han buscat expressament i el fil conductor s’explica a través de dues veus en off. Properament s’emetrà per Banyoles TV en un reportatge on també es mostrarà el treball de l’alumnat del Pere Alsius.

Arxiu