Les Beques ‘SomOnze’ impulsen 5 projectes artístics i culturals del Pla de l’Estany
10, de juny 2022 14:29
  • En aquesta primera edició s’han presentat un total de 15 projectes relacionats amb el teatre, la dansa, el circ, les arts plàstiques i audiovisuals, la música i la promoció del territori i la comarca.
  • La beca destinada a l’edició de publicacions que promocionin el territori i la comarca ha quedat deserta després de la renúncia del guanyador.

Aquesta tarda ha tingut lloc l’acte d’entrega de la 1a edició de les beques ‘SomOnze’ en les que hi van prendre part 15 persones i col·lectius que van presentar projectes relacionats amb les quatre categories en les que es dividien les beques. Les beques suposaran un impuls econòmic per a cinc projectes artístics i culturals de la comarca.

Un total de 13.000 euros són els que s’han repartit els cinc projectes guanyadors de la 1a edició de les beques ‘SomOnze’ per promoure la creació artística i cultural de la comarca. L’àrea de Cultura del Consell Comarcal del Pla de l’Estany i la Fundació Lluís Coromina han impulsat aquests ajuts econòmics que s’han dividit en quatre modalitats per arribar al màxim del teixit cultural de la comarca.

La beca per a la creació artística en les disciplines de teatre, dansa i circ ha tingut dos projectes guanyadors. D’una banda el de la companyia de teatre Didascàlia amb ‘Despertar’ i de l’altra el del dramaturg i actor Albert Olivas per ‘Primera persona’ que s’han emportat 3.570 i 3.430 euros, respectivament. En la modalitat d’arts plàstiques i audiovisuals s’ha entregat una única beca per valor de 1.000 euros a Jaume Geli i Julbe pel ‘Camp pla’ que, a més, també comptarà amb l’ajut i el suport de la Fundació Coromina en forma d’espais, assessorament i difusió.

També han estat dos els projectes becats en la categoria de creació i difusió musical. L’Associació Cultural Can Cisa amb ‘De taverna’ ha rebut 2.607 euros, mentre que Daniel Jané Castanys i el seu projecte ‘Minemòsine’ ha estat becat amb 2.393 euros. Per últim, en l’apartat d’edició de publicacions per promocionar el territori el projecte ‘L’arbre del Maig a la comarca del Pla de l’Estany’, de Guerau Palmada i Àngel Vergés va ser l’escollit per emportar-se els 2.000 euros, tot i que aquests han renunciat a la beca fet que ha suposat que aquesta beca hagi quedat deserta.  

L’acte d’entrega de les Beques ‘SomOnze’ s’ha celebrat a la sala de Plens del Consell Comarcal i, a més dels premiats, també hi ha assistit el president de la institució, Francesc Castañer, la consellera comarcal de Cultura, Anna Garcia i Ricard Planas, director de la Fundació Lluís Coromina. Per Francesc Castañer, “ens hem de felicitar per l’alta participació que hi ha hagut i per l’alt nivell assolit en la majoria de categories, com el teatre i l’escultura”, a més d’afegir que “cal posar en valor també la participació de la Fundació Lluís Coromina, que esperem que pugui continuar en el futur. Alhora obrir-nos també a la participació d’altre entitats, tant públiques com empreses privades, que puguin col·laborar per enfortir el suport als artistes del Pla de l’Estany” que segons Castañer la primera edició ha deixat constància de la gran qualitat que hi ha  en totes les branques. “Com a Administració volem que sàpiguen que som al seu costat i que treballarem per ajudar-los” ha rematat el president del Consell.

Anna Garcia, consellera de Cultura ha destacat que “és el primer cop que des del Consell Comarcal s’impulsa una dotació econòmica envers els projectes culturals i artístics. Entem que són disciplines que han de tenir aquest suport per part de l’administració”. Per la seva banda, Ricard Planas, director de la Fundació Coromina ha posat la mirada en el projecte “Cam pla”, remarcant que “la proposta guanyadora supera les expectatives, ja que no només és una proposta coral que traspua excel·lència artística i social, sinó que a més involucra tots els municipis del Pla de l’Estany i es podrà veure en l’espai públic a l’aire lliure. Una comunió perfecte entorn el concepte de paisatge cultural i creació contemporània d’alt valor afegit.”

Des del Consell Comarcal es fa una valoració molt positiva del 15 projectes presentats en aquesta primera edició de les Beques ‘SomOnze’, tant per la participació com també per la qualitat de les propostes, també les que no han estat becades.

Arxiu