L’àrea de Benestar Social reprèn el projecte Inter 12/80 després de 2 anys d’aturada
21, de febrer 2023 12:06
  • Més de 60 nois i noies de 6è de primària de l’escola Pla de l’Ametller participen del projecte en el que durant diverses sessions coneixen l’experiència de persones majors de 80 anys.

Després de dos anys d’aturada per la pandèmia, aquest mes de febrer s’ha reprès el projecte Inter 12/80 impulsat per l’àrea de Benestar Social del Consell Comarcal del Pla de l’Estany. La iniciativa que ajunta dues generacions diferents es desenvolupa a l’escola Pla de l’Ametller de Banyoles amb la participació d’una desena de persones majors de 80 anys.

Els 65 alumnes de 6è de primària de l’escola Pla de l’Ametller participen del programa Inter 12/80, en el que durant aquest mes de febrer reben la visita de 9 persones majors de 80 anys que els hi expliquen els diferents canvis socials, urbanístics, culturals i tecnològics que han viscut al llarg de la seva vida. El projecte, impulsat per l’àrea de Benestar Social del Consell Comarcal del Pla de l’Estany, s’ha reprès després de dos anys en el que no s’ha pogut fer per la situació pandèmica.

L’escola, com hi anaven, què els hi ensenyaven o el tracte amb el professorat i la societat de l’època, canvis urbanístics a la comarca, el mercat o professons desaparegudes, són algunes de les sessions amb les que s’estructura el programa. La darrera sessió serà el 14 de març i es dedicarà als jocs d’abans, una jornada que es desenvoluparà al pavelló de l’escola i on s’hi recreen tota una sèrie de jocs com xapes, salt a corda o cromos.

Durant els 10 anys de vida que té aquest projecte hi ha participat més de 20 persones grans, majors de 80 anys, i més de mig miler de nens i nenes entre els 11 i els 12 anys. Aquest tipus de projectes donen la possibilitat que joves i persones grans puguin relacionar-se amb beneficis mutus. Així, a les persones grans les connecta amb la mainada i les hi dona reconeixement, mentre que als infants els permet relacionar-se amb adults no vinculats amb la família i la transmissió de la memòria històrica local i la comunicació entre ells.

El retorn d’aquest projecte es valora com un èxit, tant per la bona rebuda de la direcció i el professorat del centre, com per la relació que hi ha entre infants i gent gran.

Arxiu