Dia Internacional de la Gent Gran
01, d’octubre 2023 08:40

L'1 d'octubre se celebra el Dia Internacional de la Gent Gran. Des de l'àrea de Benestar Social del Consell Comarcal del Pla de l'Estany han elaborat aquest escrit en relació a aquest dia. 

"La presència de persones grans a la nostra societat  serà cada vegada més rellevant. També sabem que la majoria de persones grans poden aspirar a viure més de 60 anys i que es preveu que la població mundial mes gran de 60 anys es duplicarà i passarà de 900 milions al 2015 a 2.000 milions al 2050. Veiem que s’obre poc a poc un escenari canviant i amb un sector de la població que anirà guanyant en importància. Cal parar molta atenció a aquesta situació i pensar  que també tindrem un sector de la societat en situació de vulnerabilitat al que s’haurà d’atendre a mida que vagin arribant a situacions d’alta vulnerabilitat i dependència i sobretot en situació de víctimes per maltractament. Però també hem de tenir present que les persones grans seran cada vegada més actives, més dinàmiques, amb més formació i amb més informació i molt més connectades amb el seu entorn,  amb més influència en la societat...  Situacions, totes,  que ens obliguen a fer canvis en les polítiques socials i econòmiques i a fer canvis mentals i a considerar les persones grans sota una dimensió diferent pensant i dialogant amb elles, en els seus interessos i des dels seus punts de vista.

Per destacar aquests canvis demogràfics que es donen a la població mundial, el dia 1 d’octubre es el dia que es commemora el Dia Internacional de la Gent Gran, així com per la necessitat de crear noves polítiques i programes que beneficiïn les persones grans. Aquesta celebració va ser promoguda per l'Organització de les Nacions Unides (ONU), i des de l'any 1991  té com a objectiu promoure polítiques i programes públics centrats en les persones grans perquè aquestes romanguin molt més temps actives dins de la societat.

La finalitat d'aquesta jornada festiva i reivindicativa també és fer que les persones grans siguin per un dia veritables protagonistes i centre d'interès d'arreu del món, i difondre una imatge més positiva de l'envelliment.

Es un dia de reflexió per posar sobre la taula la necessitat de promoció del bon tracte, de reivindicar drets fonamentals, de reivindicar el valor social i humà de l’envelliment i el compromís i responsabilitat de la societat cap a les persones grans.

Arxiu