El Consell Comarcal del Pla de l’Estany ha detectat 50 colònies de gats a tota la comarca amb prop de 400 individus
02, de maig 2024 08:28
  • El servei de gestió de colònies de gats que l’ens ofereix a tots els municipis de la comarca ha detectat ja 387 gats i gates repartides en diferents colònies a 6 municipis del Pla de l’Estany.

L’àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal del Pla de l’Estany durant aquest primer semestre de l’any ha posat en marxa diferents mesures per garantir el benestar animal, tant d’aquells que tenen una llar, com els que viuen al carrer. Una de les accions més destacades és la contractació d’una persona responsable de la recollida dels animals que es troben a la via pública, així com del control i gestió de les colònies de gats dels diferents municipis del Pla de l’Estany.

A principis de l’any passat 9 municipis de la comarca del Pla de l’Estany van delegar al consell les competències en matèria de gestió de les colònies de gats. A principis d’aquest any l’ens va contractar una persona per fer aquesta tasca, i en aquests primers mesos de feina, i amb l’ajuda de les persones voluntàries, ja s’han identificat 387 gats (mascles i femelles) repartits en 50 colònies de Banyoles, Cornellà del Terri, Esponellà, Porqueres, Serinyà i Vilademuls. D’aquest prop de 400 felins, 198 no estan esterilitzats, presenten algun tipus de malaltia i/o no tenen un xip identificador.

Jordi Burch, conseller de Medi Ambient del Consell Comarcal destacat  “la feina feta fins ara per les persones voluntàries, cobrint una responsabilitat que ens pertocava des de l’administració, i ara la gran majoria de municipis de la comarca han vist necessari tirar endavant aquesta gestió conjunta liderada des del consell”. En aquesta línia s’ha refermat que la tasca del voluntariat continuarà essent necessària, “i és que encara queda molta feina per fer i des de l’ens ens comprometem a donar totes les facilitats i el suport tècnic necessari per esterilitzar i identificar els animals, per així controlar les colònies i garantir el seu benestar” ha afegit el conseller.

Per la seva banda, la responsable de les colònies felines del Pla de l’Estany, Sarah González, ha explicat que “és una tasca molt complicada que sense les persones voluntàries, encara ho hagués estat més, per això, hem creat un carnets d’alimentadors per d’una banda, posar en valor a aquestes persones i de l’altra per facilitar el control de les persones que participen del projecte”.

Aquesta xifra de 387 gats, però es possible que en els propers mesos es pugui incrementar, atès que ara és una de les èpoques de criança d’aquests animals, i per tant, hi pot haver un increment de felins a les colònies on hi ha individus, encara sense esterilitzar.

Amb tot, l’entrada en vigor la setmana passada del nou contracte menor ha permès que ja s’hagin esterilitzat i identificat una vintena de gats i gates dels municipis de Cornellà del Terri i Banyoles. La posada en marxa d’aquest contracte és una primer pla de xoc per actuar en un determinat nombre de felins, per més endavant fer una licitació d’un servei veterinari.

Crida per buscar més persones voluntàries

Més enllà d’aquestes tasques, des del Consell Comarcal, també s’avalua l’estat de les colònies i la seva ubicació. Així, ja s’han plantejat el trasllat d’algunes d’elles pel benestar propi dels animals i també dels veïns i veïnes que es puguin veure afectades per la presència de colònies molt nombroses.

Actualment es compta amb unes 60 de persones voluntàries, tot i que, donat el gran nombre d’animals sense identificar, en general , a la majoria de municipis hi ha una manca de voluntaris. 

Per altra banda, des de l’àrea també es fa una crida per rebre donacions de menjar per a les colònies de gats, i és que tots els felins que actualment estan en adopció es troben en cases d’acollida que es gestionen directament des del Consell Comarcal del Pla de l’Estany a través de la Sarah González.

Arxiu