05, de novembre 2013 15:49

El Centre Ocupacional i Especial de Treball (COIET), que depèn del Consell Comarcal del Pla de l’Estany, desenvolupa des de fa tres anys l’Activitat Assistida amb Animals que es porta a terme a la Protectora d’Animals del Pla de l’Estany, a Banyoles. Aquest prestació s’ha ampliat aquest mes d’octubre amb una altra activitat amb gossos a les mateixes instal·lacions del Centre i amb l’ensinistrament d’habilitats per facilitar la seva posterior adopció.

La directora del COIET, Pilar Planas, explica que “les activitats assistides amb animals brinden l’oportunitat de millorar la qualitat de vida d’una persona. Tenen nombrosos beneficis: millorar l’empatia, facilitar un canal de comunicació entre la persona amb discapacitat i el terapeuta, afavorir la socialització amb la resta del grup, estimular mentalment i cognitivament, afavorir la concentració i facilitar el contacte físic, entre altres”.

L’Activitat Assistida amb Animals amb usuaris del COIET es desenvolupa des de l’any 2010 a l’espai de la Protectora d’Animals del Pla de l’Estany, situada a Banyoles, i s’ha anat consolidant com una activitat important dins de la programació d’ocupació terapèutica i d’ajustament personal, tant pels usuaris del Servei de Teràpia Ocupacional com pels usuaris del Servei Ocupacional d’Inserció. Actualment es realitza els dilluns i els dijous al matí i compta amb la participació periòdica de 12 usuaris acompanyats per en Jordi Octavio, monitor del centre amb formació i experiència en ensinistrament de gossos.

Aquest mes d’octubre s’ha iniciat una nova activitat amb gossos, dirigida a usuaris que tenen dificultats d’accés a les instal·lacions de la gossera. En concret, els dimecres a la tarda es desplaça fins al COIET un gos amb unes característiques especials (docilitat, caràcter, sociabilitat...) per interactuar amb aquestes persones.

Octavio explica que “properament s’iniciarà una altra activitat quinzenal que tindrà com a objectiu ensenyar determinades habilitats a gossos molt específics. Es tractarà de fer-los seure, tombar-se, venir cap a nosaltres, girar, passar entre les cames, passar dins d’un túnel.... Es buscarà crear un vincle entre els gossos i els usuaris a través del joc i la relació, facilitant la seva posterior adopció. Així mateix Planas informa que “ben aviat, a més, gaudirem d’un espai adequat per fer-ho, gràcies a l’ ampliació que s’està portant a terme en les instal·lacions de la gossera. D’aquesta manera els gossos podran sortir a fer exercici en un recinte acotat més gran del que disposen actualment i amb total seguretat”.

Desenvolupant totes aquestes activitats “col·laborarem en la millora de les necessitats bàsiques dels gossos, realitzant un treball d’higienització de les gosseres, donant-los de menjar i possibilitant-los fer exercici físic fora de les gàbies. Millorem la socialització del gos a través de la relació que estableix amb les persones. Traiem a passejar els animals a l’exterior. Es socialitza al gos a través del contacte, se li fa fer exercici, se li dona afecte, s’intenta ensenyar al gos a fer alguns exercicis bàsic d’obediència (terra, seure, costat i vine). A nosaltres ens aporta satisfacció personal per la feina que realitzem i pel gos suposa un reforç important, millora les seves condicions de vida i li dona més possibilitats de ser adoptat”, indica Octavio.

Les activitats que es realitzen al Servei de Teràpia Ocupacional tenen per objectiu treballar una sèrie d’aspectes amb els usuaris del Centre. Planas explica que “partim de la base que les activitats només poden ser beneficioses si són adequades i gratificants pels participants. L’experiència ens indica que aquesta activitat és una de les preferides per a la majoria d’usuaris, i gràcies a ella hem observat millores en molts dels seus participants, en quan a relació, motivació, participació, manifestació d’emocions, responsabilitat, seguiment d’instruccions. S’ha anat creant una rutina de treball. Cada usuari s’especialitza en una tasca concreta, potenciant la responsabilitat i la seva autoestima al sentir-se útils fent una feina de cooperació i col·laboració voluntària en el seu entorn social”.

Arxiu