24, de desembre 2014 11:48

La coordinadora de l’Institut Català de les Dones a les comarques gironines, Fina Surina, i Jordi Xargay, president del Consell Comarcal del Pla de l’Estany, van presentar ahir, a la seu dels serveis de Benestar de la institució comarcal, el Calendari per a la igualtat 2015 realitzat pel Servei d’Informació i Atenció a les Dones.

En aquesta edició el calendari està vinculat amb l’exposició “Dones km 0. Del dibuix personal al pictograma universal”, que es va poder visitar fins al 18 de desembre a la sala d’actes de l’Ajuntament de Banyoles. Ara, aquesta mostra es podrà veure de forma itinerant per diversos municipis de la comarca i altres espais culturals de la ciutat.

L’exposició i el calendari mostren, a través de 12 pictogrames, les experiències d’una vintena de banyolines d’orígens diferents, una vegada van començar a viure a la ciutat, a través d’un llenguatge molt esquemàtic, clar i universal. Es tracta de reflexions i sentiments vinculats al fet d’establir-se en un país nou i exposen temes com la identitat o la convivència a través d’unes imatges que volen ser un estímul al debat i a la reflexió.

ELS ORÍGENS “Dones Km 0” s’ha inspirat en el projecte del Kollektiv Migrantas de Berlín, que va néixer a Alemanya l’any 2003. Des d’aleshores Migrantas treballa sobre temes relacionats amb la immigració, la identitat i el diàleg intercultural i proposa, a través de pictogrames, integrar en l’espai urbà les reflexions i sentiments de dones que han anat a viure en un nou país. El projecte, doncs, pretén fer visible l’experiència i els punts de vista de les persones migrants a la resta de la societat. Des del Pla de Ciutadania i Immigració (PCI) i el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Consell Comarcal del Pla de l’Estany es va pensar que podria ser molt enriquidor per a la ciutadania de la comarca portar a terme una experiència semblant al nostre territori, ja que un 15% de la població que hi viu (unes 4.800 persones) té els seus orígens en algun país estranger i les dones representen quasi la meitat d’aquest col•lectiu.

Les tècniques es van posar en contacte amb el Kollektiv Migrantas per conèixer el projecte amb més profunditat i adaptar la seva metodologia a la nostra realitat. Es tractava de recollir les visions i percepcions de conciutadanes d’orígens diversos i convertir-les en imatges entenedores per a tothom. Per poder-ho fer es van incorporar a l’equip una dissenyadora i una tallerista.

LA REALIZACIÓ

Es van organitzar quatre tallers en els quals van participar una vintena de dones de 13 nacionalitats diferents: l’Argentina, Bòsnia, Brasil, Bulgària, Colòmbia, Gàmbia, Hondures, Iran, Mali, el Marroc, el Perú, Romania i la Xina. Les participants dels tallers van expressar, a través del dibuix, vivències vinculades al seu procés migratori i a la vida a Banyoles i la comarca. Els esbossos feien referència a temes com ara la convivència, la igualtat, la invisibilitat, la identitat, el fet de créixer sense diferències, les pressions de l’entorn, les obligacions amb la família, l’enriquiment gràcies a la diversitat cultural, el fer arrels, l’amplitud de mires, l’obertura de nous camins, la submissió, les pors, la separació i el dolor, el rebuig, l’abans i el després, els moviments continus de població, la comunicació i llengua, la llibertat, el fet d’etiquetar les persones i la documentació. Aquests, doncs, són els conceptes bàsics representats en aquesta exposició. A partir del material recollit la dissenyadora, que també va ser present als tallers, va elaborar els 22 pictogrames que sintetitzen, de la manera més fidel possible, les idees que van sortir. Es van traduir els dibuixos personals al llenguatge universal del pictograma amb la finalitat que el missatge arribés al major nombre de persones possible. El títol escollit, “Dones km 0”, recull els trets bàsics del projecte: hi han participat dones que han recorregut molts kilòmetres per arribar a la comarca del Pla de l’Estany (la majoria d’elles a Banyoles) i que ara plasmen les seves visions en qualitat de conciutadanes i veïnes des de la proximitat, és a dir, des del km 0, que també és el punt de partida cap a un nou recorregut vital.

Arxiu